Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици загинаха при силно земетресение в Мароко


По данни на Националния център за научни и технически изследвания в Рабат земетресението е било с магнитуд 7 по Рихтер.
По данни на Националния център за научни и технически изследвания в Рабат земетресението е било с магнитуд 7 по Рихтер.

Най-малко 1037 са жертвите след силно земетресение в Мароко, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на мароканското вътрешно министерство. Съобщава се и за 1200 ранени. Повечето смъртни случаи са в планински райони, които са труднодостъпни.

Българското външно министерство съобщи, че няма данни за пострадали или загинали българи.

Епицентърът на мощното земетресение, с магнитуд 6,8 според Геофизическия институт на САЩ, е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат.

Националният център за научни и технически изследвания в Рабат каза, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 2004 г., когато при земен трус загинаха над 600 души.

Земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града. Освен в Маракеш, трусът е усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки паника сред населението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG