Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бомбардировка и земетресение, които се случват едновременно". Жертвите от наводненията в Либия вече са над 5000


Щети от наводненията в Либия на 11 септември

ООН съобщи в сряда, че жертвите от наводненията в Либия са най-малко 5000. По официални данни изчезналите са близо 10 000 души.

Новината идва, след като в неделя вечерта обширни части от средиземноморския либийски град Дерна бяха унищожени от воден поток, отприщен от мощна буря, която заля коритото на реката и скъса язовирите над града. Многоетажни сгради се срутиха, докато в тях е имало спящи семейства.

"По приблизителна оценка броят на загиналите в града може да достигне между 18 000 и 20 000 души въз основа на броя на сградите в районите, разрушени от наводнението", каза кметът на Дерна Абдулменам ал-Гаитипред, цитиран от Би Би Си.

Десетки хиляди хора са разселени от домовете си вследствие на трагедията. Представители на властта призовават международната общност за още помощ.

Томазо Дела Лонга, говорител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, каза, че времето за намиране на оцелели изтича.

Той добави, цитиран от Би Би Си, че екипите на Либийския Червен полумесец, които са на терен, описват бедствието като "бомбардировка и земетресение... които се случват едновременно".

"Това, което ни разказват, са наистина истории за цели райони на града, които вече не съществуват, села, които са напълно разрушени, и хиляди семейства, които в момента наистина се нуждаят от всичко", каза още Дела Лонга.

Двете правителства в Либия си сътрудничат в оказването на помощ на оцелелите. Управляващите администрации са базирани в гредовете Триполи и Тобрук. Правителствата се обособиха след падането от власт на дългогодишния лидер на страната Муамар Кадафи през 2011 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG