Връзки за достъпност

Извънредни новини

Александър Велинов, който отглежда поколения медалисти по лингвистика


Александър Велинов
Александър Велинов

Вече 20 години той подготвя националния отбор за Международната олимпиада по лингвистика. Трудът му е увенчан с абсолютен успех след медал, който изкачва България на първото място в света за всички времена. Александър Велинов е Човек на деня на Свободна Европа.

България е на първо място по брой златни медали по лингвистика за всички времена. Това означава от първата Международна олимпиада през 2003 г. досега. Оттогава Александър Велинов подготвя осмината най-добри по лингвистика гимназисти в България за нея.

Има много класации за успехи на участниците в международни състезания по лингвистика, но в тази, най-престижната, наскоро България успя да изпревари Съединените щати, в чийто врат диша от години.

На последната надпревара Константин Георгиев от математическата гимназия в Русе спечели златен медал за България, а САЩ - не. България, заедно със САЩ и Русия, са безспорните лидери в състезанието по малко познатата наука.

Но какво всъщност е лингвистика?

Тя съдържа знания за фонологията, морфологията, синтаксиса, фонетиката, семантиката, прагматиката, лексикографията и лексикологията на един език. В състезанията се решават лингвистични задачи, които съдържат най-често езиков материал на непознат за решаващите ги език.

На база на това и предоставените им преводи (които могат да бъдат и разбъркани) се очаква състезателите да направят изводи за фонетични, граматически или други езикови явления в непознатия език и да преведат правилно контролните примери.

Ето една примерна задача: Задачата с козата

Дадени са думи на езика суахили и техните преводи, представени в друг ред.

mtu, mbuzi, jito, mgeni, jitu, kibuzi

великан, козичка, гост, коза, човек, голяма река

А) Определете преводните съответствия.

Б) Преведете на суахили: поток, дете

В) Преведете на български: jigeni, mto

Състезанията по лингвистика започват още през 50-те години в СССР, а в България - от 1983 г. Самият Велинов е многократен медалист и национален шампион по лингвистика през 1996 г., когато завършва английската гимназия в София.

Той се запалва по тази наука, когато е деветокласник, от преподавателя си по лингвистика проф. Руслан Митков. После, като студент, се връща като преподавател в бившата си гимназия и там основава клуб по лингвистика.

Велинов със състезателите от националния отбор след 19-ата Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе на остров Ман, 29 юли 2022 г.
Велинов със състезателите от националния отбор след 19-ата Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе на остров Ман, 29 юли 2022 г.

В момента в много гимназии в България има такива клубове, спонсорирани образователното министерство и над 40 математици и филолози преподават на децата.

Най-добрите 16 състезатели се излъчват след националната олимпиада и националното състезание по лингвистика. Следва едноседмичен лагер, на който тези ученици се готвят усилено и след още два контролни изпита 8 от тях остават да представляват България на международната олимпиада. Преди това обаче още две седмици Велинов и колегите му ги подготвят в STEM центъра на министерството на образованието в София.

Тези 8 деца почти всяка година са различни, но всяка година медалите на България са неизменни - дотук общо 83, от които 22 са златните.

Тези успехи, на фона на ниските (добър 3,93 по български език и литература) резултати на българските гимназисти от матурите, Велинов обяснява с основната цел на образователната система в България. Той я определя като стремеж “да се направи едно плато, т.е. да няма изоставащи, да няма неграмотни”.

"Основните усилия са насочени към това, съответно не се обръща достатъчно внимание на напредналите. Т.е. целта на образованието не е да подкрепя някакви върховни постижения, а да има една стабилност в основата на всички”, казва той пред Свободна Европа.

След 25 години преподаване сега един от учениците му - Любомир Златков, е негов помощник при подготовката на отбора за международната олимпиада.

“Много от учениците, които вече са завършили и университет - повечето от тях не продължават да учат лингвистика, идват да ми помагат. Дали да правят задачи, дали като гост лектори, дали като жури на някои от състезанията - много помагат”, казва Александър Велинов.

В момента той преподава лингвистика в Софийската математическа гимназия като хоби. Иначе работи в ИТ сферата и има управленско и техническо висше образование.

А ето и решението на задачата с козата:

XS
SM
MD
LG