Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жажда да се изразиш". Николай Ангелов и Румен Маринов, които станаха втори на световното по дебати


Николай Ангелов и Румен Маринов
Николай Ангелов и Румен Маринов

Двама млади български дебатьори победиха отбори от най-престижните университети в света - без треньор или финансиране и с малко опит в международни състезания. Така те станаха втори на Световното първенство в Мадрид - най-голямото постижение за България в областта.

От няколко дни насам има двама българи, които могат да се похвалят, че са победили студенти от Харвард, Принстън и Сидни в дебати.

Това са Николай Ангелов от София и Румен Маринов от Шумен, които достигнаха финала на Световното първенство по дебати в Мадрид тази година. Те станаха втори от общо 260 отбора от целия свят, като излязоха първи в класирането след общите кръгове, а след това преминаха успешно няколко елиминации.

Единствено на финала бяха победени от филипинския отбор от университета Атенео де Манила. Това е най-голямото постижение за България в областта на дебатите до момента. И те го постигат без почти никаква външна помощ.

За двамата съотборници дебатите са зареждащи и изпълнени с адреналин събития. "Това е една много специфична жажда да се изявиш, да си изкажеш мнението по различни теми и то в контекста на дебат, в някакъв състезателен формат", каза Ангелов пред Свободна Европа.

Алек Селвелиев и Велина Андонова (ляво) се класираха на частичен осминафинал. В средата са Румен Маринов и Николай Ангелов. От дясната им страна са Мария Мачева и Бисер Ангелов - четвъртфиналисти,а вдясно - Ани Ковачева, която съдийства всички девет кръга на Световното.
Алек Селвелиев и Велина Андонова (ляво) се класираха на частичен осминафинал. В средата са Румен Маринов и Николай Ангелов. От дясната им страна са Мария Мачева и Бисер Ангелов - четвъртфиналисти,а вдясно - Ани Ковачева, която съдийства всички девет кръга на Световното.

Той и Маринов формално представляват Софийския университет, но на практика се подготвят напълно сами. Нямат дори треньор, а и в страната няма много хора с опит от международни състезания по дебати.

Това прави нещата значително по-трудни, тъй като според правилата те разполагат с 15 минути преди всяка среща, за да се запознаят с темата и позицията, която им се е паднало да защитават, както и да си съставят стратегия.

Ангелов и Маринов се запознават като ученици и се срещат предимно на състезания по дебати, тъй като са от различни градове. Ангелов учи в Първа английска гимназия в София и през 2016 г., когато е 11 клас, става национален шампион на България.

С времето двамата се сприятеляват и това се превръща в голям плюс при подготовката им за състезания.

"При нас интересното е, че сме много различни като хора, като стил на говорене, като идеи", добавя Ангелов.

Те се явяват на международни турнири от 2020 г., като първоначално им се налага да се състезават предимно онлайн заради пандемията от коронавирус.

"В началото ни беше доста трудно, имахме голяма поредица от десетки състезания, в които нямахме абсолютно никакви резултати, но с малко повече мотивация и с настройката, че това, което правим ни харесва и просто искаме сами да си докажем, че сме по-добри, малко по малко, започнахме да имаме някакви успехи", казва Ангелов пред БТА.

В рамките на последните няколко месеца отборът достигна финала на Европейското първенство, финалите на Оксфорд, както и на Кеймбридж.

XS
SM
MD
LG