Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Любов към хората." Лайънъл Ричи, който след 50 години още е на сцената


Лайънъл Ричи по време на концерт в Арлингтън, Тексас, през 2019 г.
Лайънъл Ричи по време на концерт в Арлингтън, Тексас, през 2019 г.

Когато разбират, че иска да се занимава с музика, родителите му почти получават нервен срив. Повече от 50 години по-късно той не слиза от сцената. Лайънъл Ричи навърши 74 и е човек на деня на Свободна Европа.

Той започва да се занимава с музика още в края на 60-те години. Сега, повече от 50 години по-късно, Лайънъл Ричи продължава да прави това, което обича най-много – да прави музика.

Той има отговор и на въпроса за какво са текстовете на песните му, които са любими на поколения.

„Пиша за тези изтъркани думи, които обаче никога няма да излязат от мода: Обичам те“, казва той пред студенти в Харвардския университет през 2011 г., цитиран от университетския вестник.

Лайънъл Ричи през 2019 г.
Лайънъл Ричи през 2019 г.

Пътят на Лайънъл Ричи като музикант започва през 1967 г., когато е студент по икономика за първа година в Института в Тъскиджи, Алабама.

Той е роден в същия град на 20 юни 1949 г. и прекарва първите години от живота си там. Баща му Лайънъл Ричи старши е анализатор в армията на САЩ, а майка му Албърта Фостър е учителка. Голямо влияние върху избора му на професия има баба му, която е пианистка и която го записва на уроци. Чичо му му подарява първия му саксофон.

Лайънъл Ричи казва, че възгледите му за живота са се оформили именно в градчето с около 10 хиляди жители. Там живеят предимно чернокожи семейства, каквото е и това на Ричи, и той, по собствените му думи, израства в нещо като розов балон. Когато той е дете, расовата дискриминация е основен проблем, а движението за равни права на чернокожите е в разгара си.

„Ние мислехме, че това е нещо нормално – лекари, адвокати, университетски преподаватели – всички чернокожи. И не осъзнавахме, че това е заради сегрегацията. Просто нямаше друго място, където да отидат, където чернокожите могат да успяват“, казва Ричи в интервю пред американската телевизия Си Би Ес през 2022 г. „Не осъзнавахме, че те дори не могат да гласуват.“

Когато Лайънъл е дете, семейството му се мести в Илинойс, където той завършва гимназия. По-късно обаче отново се връща в Тъскиджи, за да следва.

В първата си година като студент Лайънъл Ричи се присъединява към местната соул група като саксофонист, текстописец и вокалист. През 1968 г. групата си избира ново име – Комодорс, с което впоследствие става известна. През лятната ваканция членовете на групата заминават за Ню Йорк, където си намират агент и започват да свирят в местни клубове. Следващото лято дори участват в турне в Европа. През 1972 г. подписват с Мотаун Рекърдс и привличат внимание като подгряваща група на едно от турнетата на Джексън Файв – групата на Майкъл Джексън.

Лайънъл Ричи на концерта за коронясването на крал Чарлз Трети
Лайънъл Ричи на концерта за коронясването на крал Чарлз Трети

Лайънъл Ричи разказва, че музикалната му кариера в началото не се е харесвала на близките му.

„Беше катастрофално. Трябва да разберете, да отида в дома на семейството си и да кажа на мама, татко и баба: „Да, аз влязох в тази група, Комодорс, ние сме черните Бийтълс“. Горката ми баба. Мама и татко почти получиха нервен срив“, казва той в интервю през 2022 г.

Първият голям успех на Комодорс е с песента Three Times a Lady – първата, която достига първото място в класацията на Билборд. Баладата е написана и изпята от Лайънъл Ричи, който казва, че се е вдъхновил за нея от празненството за годишнината на родителите си.

В следващите години славата на Ричи продължава да расте и в началото на 80-те години той се отделя от Комодорс. Първият му солов албум е от 1982 г. и носи неговото име.

Следващите няколко години са много успешни за Лайънъл Ричи. Излизат хитовете All Night Long (1983), Hello (1984), както и два нови солови албума - Can’t Slow Down (1983), за който печели награда „Грами“, и Dancing on the Ceiling (1986).

Say You, Say Me (1985) е саундтрак на филма „Бели нощи“ (White Nights, 1985) и носи на Ричи награда „Оскар“ за най-добра оригинална песен през 1986 г.

Същата година той пише песента We Are The World заедно с Майкъл Джексън, чиято цел е да събере дарения за гладуващите деца в Африка. Кампанията набира 50 милиона долара дарения, а песента носи награда „Грами“ на Лайънъл Ричи.

В следващите години кариерата му отбелязва спад, но той отново се издига на върха на класациите с албума Tuskegee от 2012 г., който събира на едно място най-популярните му хитове, но преработени в дуети със звезди на кънтри музиката като Уили Нелсън и Шаная Туейн.

Лайънъл Ричи с наградата си Оскар през 1986 г.
Лайънъл Ричи с наградата си Оскар през 1986 г.

Следва и световно турне през 2013 – 2015 г. След това Лайънъл Ричи се изявява като съдия в музикалното предаване Американски идол (American Idol). Една от последните му сценични изяви е концертът по случай коронацията на британския крал Чарлз Трети.

По време на цялата си кариера Лайънъл Ричи подкрепя каузите, които смята за значими. Освен в помощ на гладуващите деца в Африка, той организира кампании в подкрепа на фондация, която финансира лечение на рака на гърдата.

През 2011 г., когато получава награда от Харвардския университет като признание за усилията си, Ричи казва, че е вдъхновен от баба си, която е преживяла заболяването.

„Реших, че в нейно име, в нейна чест, е нужно да участвам, да бъда от помощ за [страдащите от] тази променяща живота болест“, казва той пред студентите по повод хуманитарната си дейност.

Лайънъл Ричи обяснява своята дейност в подкрепа на благотворителни инициативи с „любов към хората“.

„Към всички хора, не поради друга причина, а поради факта, че са живи“, казва още той в речта си. „Често критикуваме хората за това, че не са като нас. Това, което научих е, че живеем заради факта, че сме различни.“

Лайънъл Ричи има две дъщери и един син – Никол Ричи, която осиновява заедно с първата си съпруга Бренда Харви, София Ричи и Майлс Брокман от втората си съпруга Даян Александър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG