Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пианистката Лора Чекоратова, която прокарва нови пътеки с класическа музика


Лора Чекоратова
Лора Чекоратова

За нея класическата музика е не само изкуство, но и средство, с което да насърчи дарителството, да реставрира българско читалище и да събере световноизвестни български музиканти в страната. Пианистката Лора Чекоратова е Човек на деня на Свободна Европа.

През 2022 г. сградата на читалището в родпското село Ковачевица се сдобива с нов покрив благодарение на усилията на български класически музиканти.

Допреди това там се изнасят концерти, чиито организатори всеки път се надяват да не завали, за да не прокапе. Става дума за фондация "Неотъпкана пътека", която от 2018 г. организира едноименния ежегоден фестивал за класическа музика.

Следващото му издание ще се състои от 3 до 9 август, а концертите ще бъдат в Ковачевица, Гоце Делчев и Пловдив.

Пианистката и създателка на "Неотъпкана пътека" Лора Чекоратова казва пред Свободна Европа, че създава фестивала с идеята той да събира веднъж в годината на едно място български музиканти, които живеят в чужбина, за да творят заедно.

Фестивалът също така дава възможност на българската публика да се срещне със световноизвестни класически музиканти от България и чужбина на място, където класическа музика рядко се изпълнява на живо.

По думите на Чекоратова това е често срещана практика в Европа и Америка, като обикновено за целта се търсят рядко посещавани места, далече от големия град. Оттам идва и името "Неотъпкана пътека".

Първоначално музикантите се занимават предимно с репетиции и създаване на концертни програми. Постепенно дейността на фондацията се разширява, като днес фестивалът включва резиденция за млади композитори, както и детски лагер по вокално пеене. "Неотъпкана пътека" прави и поръчки на композиции от български композитори, първата от която е на Добринка Табакова.

Нейното произведение на име "Каменна следа" е вдъхновено от майсторите, създали Епископската базилика на Филипопол в Пловдив, родния град на композиторката. В нея ще се състои и един от концертите през август.

За реновирането на читалище "Светлина" в Ковачевица Чекоратова създава и дарителско общество "Дар Светлина" с цел събиране на средства, след като от Министерството на кутурата и община Гърмен казват, че не могат да помогнат. „Бяхме много, много впечатлени, че толкова много хора дариха", казва пианистката.

Културните сърца на българските населени места
Лора Чекоратова

За нея българските читалища отдавна са лична кауза. "Аз съм израснала в български читалища, започнах да свиря на пиано в читалище в София", казва тя. "Според мен те са един вид културните сърца на българските населени места".

По нейни думи следващата цел е да се поправи терасата, а тепърва предстоят и съвместни проекти с общината, за да може да се направи цялостен ремонт на сградата.

Чекоратова е родена в София и започва да свири, когато е едва четиригодишна. Сред първите ѝ преподаватели е известната педагожка Лидия Кутева. Получава основното си образование в Музикалното училище в София, а през 1992 г. заминава за Ню Йорк, където учи в елитната консерватория Джулиард скул.

Тя става първата българка с докторат от тази консерватория. Носителка е на редица награди, сред които първа награда на международния конкурс за пианисти Washington International. Изнасяла е концерти и е участвала в международни фестивали на някои от най-престижните сцени в САЩ.

От 2005 г. заедно с известни български музиканти и Американска фондация за България създава концертния цикъл Bulgarian Concert Evenings in New York в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Тя организира концертите в продължение на 17 сезона. Днес преподава в консерваторията „Манес” в Ню Йорк и е артистичен директор на организацията “Салон на виртуозите”.

Освен на сцената, Чекоратова трупа опит и наблюдения в мениджмънта, докато е в САЩ, които използва при създаването на "Ноетъпкана пътека". "Не е много по-различно, просто човек трябва да си създаде план", казва тя.

"Много обичам България. Аз, както и повечето хора, които не живеем в страната през повечето време, освен хубавите спомени и това да се видим със семейство и приятели, ние виждаме в България страшно много потенциал", добавя Чекоратова.

Сред известните музиканти, които ще се включат в концертите от фестивала тази година, са оперният певец Рандъл Скарлата от САЩ, виолистът от Великобритания Макс Бейли, както и Дора Димитрова на цигулка и Вяра Шуперлиева на пиано.

XS
SM
MD
LG