Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три пъти световна шампионка. Надеждата в биатлона Лора Христова


Лора Христова след една от победите си на Световното първенство по летен биатлон в Осърбле, Словакия
Лора Христова след една от победите си на Световното първенство по летен биатлон в Осърбле, Словакия

Тя участва в три старта от световното първенство по летен биатлон и спечели и трите. А благодарение на успехите ѝ България завърши с най-много медали от всички страни участнички. Тя е Лора Христова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Борба със себе си. И дисциплина. Това са думите, с които самата тя описва своя спорт. Дългогодишните усилия пък, които влага зад думите, ѝ донесоха цели три световни титли само в рамките на четири дни.

Тя е Лора Христова и в изминалите четвъртък, събота и неделя спечели за България три златни медала от световното първенство по летен биатлон за девойки. То се проведе в град Осърбле в Словакия, а българката извоюва победите си в дисциплините суперспринт, спринт и преследване.

„Чувствам се много щастлива, много удовлетворена от резултата, който постигнах“, каза Христова в интервю за Свободна Европа.

„Много се радвам, че този успех може да мотивира по-малките от нас, подрастващите да продължават да се развиват“, добави тя.

По думите ѝ тя е била подготвена и е знаела, че може да се представи добре на състезанието, но не е очаквала да спечели всичките три старта. С трите си победи Христова стана най-титулуваната млада биатлонистка на световното първенство, а благодарение на успеха ѝ България завърши като номер 1 в класирането по медали – с три златни и един бронзов, извоюван от съотборничката ѝ Валентина Димитрова.

Лора Христова по време на един от стартовете в Словакия
Лора Христова по време на един от стартовете в Словакия

Това всъщност не е първият успех на 20-годишната Христова. На миналогодишния шампионат на планетата по летен биатлон в Руполдинг, Германия, биатлонистката спечели бронз в суперспринта, а през 2021 г. заедно с Валентина Димитрова и Стефани Йолова беше част от щафетата на България, която завоюва бронз и от младежкото световно в Солт Лейк Сити в САЩ.

Пътят на младата състезателка към върховете в биатлона всъщност започва преди цели 9 години, когато тя е само на 11. Тогава става част от клуба в родния си град – „Аякс Троян“.

„Лесно се запалих покрай съученици, всеки тренираше. Да кажем, че всеки втори в Троян тренира биатлон“, разказва Христова.

„Така се запознах с моя първи треньор Цветан Цочев и той успя да задържа пламъка и интереса ми към този спорт“, казва още тя.

Това, което най-много обича в биатлона, е неговият психологически елемент – спортът не се ограничава само с бягане, ами включва и стрелба, като състезателите разполагат само с около 20-30 секунди, за да успокоят пулса си, да се концентрират и да започнат да натискат спусъка на пушката.

През следващите месеци подготовката на Христова продължава, като тя ще се готви за още няколко големи цели. Предстоят ѝ участия в световните купи при жените, както и европейско и световно първенство за младежи и девойки.

Въпреки многото труд, който ѝ предстои да вложи, обаче Христова е щастлива, че биатлонът за нея отдавна се е превърнал в делник.

„Не мога да го сравня с нищо друго и съм благодарна, че имам възможността да правя това, което обичам“, казва тя.

XS
SM
MD
LG