Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пепи Еврото не познавам". Прокуратурата предяви новото обвинение на Любена Павлова


Любена Павлова на излизане от прокуратурата
Любена Павлова на излизане от прокуратурата

Прокуратурата предяви във вторник новото обвинение за вещно укривателство на Любена Павлова, бивша съпруга на ексследователя Петьо Петров-Еврото.

Двамата са основни участници в разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд (АКФ), което през 2020 г. разкри как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му.

При появата си в прокуратурата във вторник Павлова беше запитана дали има представа дали бившият ѝ съпруг е жив. Той е обявен за издирване, а наскоро се появиха медийни спекулации, че е бил открит мъртъв в Дубай, които засега не са потвърдени.

"Тоя не го познавам... Пепи Еврото не познавам", отвърна Павлова, след като журналистите използваха широко известния прякор на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров.

На 15 август прокуратурата съобщи, че са повдигнати обвинения на Павлова, Петров и прокурора Дилян Деянов от закритата Специализирана прокуратура, който е работил по едно от делата, свързани с "Осемте джуджета".

Павлова и Петров бяха привлечени под отговорност за това, че незаконно са придобили златни монети, иззети от Златанов, за които са знаели, че са обект на престъпление, а магистратът – за длъжностно престъпление.

Междувременно предстои ВСС да разгледа искане на временния главен прокурор Борислав Сарафов Деянов да бъде отстранен от длъжност.

Преди две седмици Павлова не се яви за предявяване на обвинението ѝ, но във вторник дойде с адвоката си в Софийската градска прокуратура. Тя отказа да говори пред медиите, като помоли да не се бутат в нея, защото е бременна. Каза само, че обвинението е "за пълни глупости, които не са се случили".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG