Връзки за достъпност

Извънредни новини

Икономическата комисия прие проекта за забрана на руски петрол в България на първо четене


Бензиностанция на Лукойл

Депутатите в икономическата комисия в сряда гласуваха на първо четене България да се присъедини към европейската забрана за внос на руски нефт. Ограниченията бяха приети през 2022 г., но България получи възможност да внася петрол от Русия до края на 2024 г.

В сряда депутатите гласуваха това изключение да отпадне предсрочно.

Според гласуваните текстове вносът на руски петрол ще трябва да спре един месец, след като законът бъде одобрен. Депутатите все пак оставят възможността този срок да бъде удължен, ако Съветът по сигурността на Министерски съвет прецени, че е недостатъчен.

Законопроектът беше подкрепен от всички парламентарно представени партии с изключение на "Възраждане" и БСП.

Той беше внесен в парламента в края на юли с подписите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и други депутати от трите партии.

От изключението за внос на руски петрол се възползва рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”. Тя е собственост на регистрираната в Швейцария фирма “Литаско”, която е дъщерна на руската “Лукойл”.

“Ако руската компания не спази условията за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител”, пише в законопроекта.

Особеният търговски управител ще се назначава от Народното събрание по предложение на правителството, първоначално за 6 месеца, с възможност за още 6 месеца.

Европейският съюз (ЕС) въведе забрана за вноса на руски петрол след началото на руската военна агресия срещу Украйна. Тогава по настояване на правителството на Кирил Петков на България беше позволено да внася руски нефт до края на 2024 г.

Така страната остана единствената в ЕС, която може да внася руски петрол по море. Експерти предупреждаваха, че изключението от петролното ембарго на практика финансира Русия и военната ѝ агресия срещу Украйна.

“Лукойл Нефтохим Бургас” твърди, че не може да работи изцяло с нефт, различен от руския. Експерти обаче оспорват това твърдение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG