Връзки за достъпност

Извънредни новини

Луковмарш се проведе в София въпреки забраната. Общината го прекрати със закъснение


Луковмарш в София през 2022 г. Снимката е илюстративна.
Луковмарш в София през 2022 г. Снимката е илюстративна.

Пронацисткият Луковмарш се проведе в София въпреки забраната на кмета Васил Терзиев, съобщиха БНТ и Нова телевизия. Впоследствие Столичната община издаде заповед за неговото прекратяване, но това се случи едва след като шествието беше преминало по софийските улици.

Луковмарш се организира от националистическата организация Български национален съюз. То е в памет на генерал Христо Луков. Той е смятан за герой от Първата световна война, който по-късно подкрепя съюза на България с нацистка Германия и ръководи пронацистка организация. През 1943 г. генералът е убит от комунистическа бойна група.

В събота часове преди самия Луковмарш в София се проведе и контрашествие под наслов "Без нацисти по улиците".

Преди дни кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е издал заповед, с която провеждането на Луковмарш се забранява. Въпреки това в събота организаторите на пронацистката демонстрация я проведоха под друго име и в час, различен от официално обявения в събитието.

На кадри от него се виждат предимно мъже, облечено в черно, които шестват с български знамена и скандират националистически послания.

Едва по-късно в събота от Столичната община издадоха заповед за прекратяване на проявата.

Преди това общината е съгласувала само възпоменателна церемония със събиране на място на ул. „Тракия“ №1 ( където е бил домът на Луков), но не и провеждането на шествие. Организаторите на марша впоследствие са обжалвали това съгласувателно писмо и съдът го е върнал като нищожно.

Шествието против Луковмарш
Шествието против Луковмарш

По-рано в събота в центъра на София се проведе протест срещу Луковмарш. Участниците в него носеха транспарант с надпис: "Без нацисти по улиците" и скандираха "Солидарността между хората е нашето оръжие срещу омразата".

Същия ден позиции, осъждащи Луковмарш, публикуваха от "Продължаваме промяната" и БСП, а в петък това направи и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция.

Преди това кметът на София Васил Терзиев също каза, че "провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни" и опити за провеждане на такива събития "ще срещат отказ".

Въпреки осъждането от страна на политици и забраните на Столичната община Луковмарш се провежда в София от години. Миналия февруари шествието беше осуетено след засилено полицейско присъствие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG