Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засилено полицейско присъствие спря провеждането на Луковмарш


Пред къщата на Христо Луков човек прави жест с ръка. В центъра на София имаше засислено полицейско присъствие. Снимка: Булфото
Пред къщата на Христо Луков човек прави жест с ръка. В центъра на София имаше засислено полицейско присъствие. Снимка: Булфото

Засилено полицейско присъствие осуети провеждането на пронацисткия Луковмарш в София. Шествието, с което ежегодно се почита паметта на ген. Христо Луков (1887-1943), беше насрочено за събота вечерта, въпреки че Столичната община беше издала забрана за провеждането му.

В събота следобед полицаи обградиха къщата на Христо Луков и не допуснаха организирани групи хора до нея, съобщи “Дарик”. Отделни хора поднесоха цветя пред сградата, съобщи “Дневник”. Факелно шествие до къщата на Луков не се проведе. По информация на Нова телевизия пред НДК са се събрали малки групи хора, но впоследствие са се разпръснали.

Полиция в района на къщата на Христо Луков в София на 25 февруари 2023 г.
Полиция в района на къщата на Христо Луков в София на 25 февруари 2023 г.

Луковмарш се организира от националистическата организация Български национален съюз “Еделвайс”. То е в памет на генерал Христо Луков. Той е смятан за герой от Първата световна война, който по-късно подкрепя съюза на България с нацистка Германия и ръководи пронацистка организация. През 1943 г. генералът е убит от комунистическа бойна група.

По-рано в събота Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи, че е сезирала министъра на вътрешните работи и кмета на Столичната община да предприемат мерки за опазване на обществения ред в случаи на възникнала опасност по време на Луковмарш.

Малко след крайния час на шествието, посочен от организаторите, посолството на Израел в България публикува позиция, с която благодари на българските власти, че са го отменили.

“Отмяната на Луковмарш наистина е израз на силните, непрекъснати и устойчиви български усилия за борба с антисемитизма, ксенофобията, нетолерантността и езика на омразата. Тази вечер за пореден път стана ясно, че борбата с тези порочни явления наистина е основен приоритет за България”, написа посослството.

“Действията на българските власти несъмнено ще отекнат и далеч извън границите на страната.”

В седмиците преди събитието Министерството на външните работи на България, посолството на САЩ и партии, сред които ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”, се обявиха против провеждането на шествието. Неправителствени организации също осъдиха проявата. Това направи и главният прокурор Иван Гешев.

Луковмарш се провежда от 2003 г. до 2013 г. без съпротива от страна на властите и среща протести, отправяни единствено от неправителствени организации. От 2014 той се провежда въпреки частичните и непостоянни опити да се забрани или ограничи. През 2021 г. той за първи път е забранен, макар и в последния момент - когато участниците вече са се събрали. През 2022 г. Столичната община прекрати провеждането му след като той вече беше приключил.

В петък пресцентърът на Столичната община съобщи пред Свободна Европа, че още през май 2022 г. е постъпило уведомление за провеждането на Луковмарш на 25 февруари 2023 г., но от градската управа са забранили провеждането на събитието.

Според Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът може да забрани провеждането на митинг, когато тя е насочена към насилствено изменение на конституционно установения ред, когато застрашава обществения ред и нарушава правата и свободите на други граждани. Ако организаторът не е съгласен с това, може да обжалва действията на местните власти пред административен съд.

Организаторите на Луковмарш съобщиха, че са обжалвали забраната. Делото обаче все още не е окончателно решено. По-рано в събота организаторите на шествието проведоха протест пред НДК срещу забраната.

По същото време в София се проведе протестно шествие срещу Луковмарш под надслов “Без нацисти по улиците ни”. То започна от Съдебната палата и продължи до Ректората на Софийския университет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG