Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вредят на страната". Външно министерство и десетки организации са против провеждането на "Луковмарш"


Участници в "Луковмарш" през 2016 г.
Участници в "Луковмарш" през 2016 г.

Прояви като Луковмарш са "несъвместими с ценностите и обичаите на българското общество, създават разединение, предизвикват нетърпимост и вредят на страната ни". Това се казва в съобщение на Министерството на външните работи на България, публикувана късно във вторник.

В него от министерството посочиха, че са категорично против провеждането на шествието и призоваха за мерки, така че то да не се проведе през 2023 г. В сряда от посолството на САЩ в България приветстваха позицията на ведомството и осъдиха "омразата, която маршът представлява". Със свои позиции против Луковмарш по-рано излязоха и от БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Тази година Луковмарш е обявен за 25 февруари. Организира го националистическата организация Български национален съюз, като проявата почита паметта на ген. Христо Луков(1887-1943). Луков е смятан за герой от Първата световна война, който по-късно подкрепя съюза на България с нацистка Германия и ръководи пронацистка организация. През 1943 г. генералът е убит от комунистическа бойна група.

През последните години проявата в негова памет доби популярност като парад на пронацистки организации и привлича крайнодесни активисти от различни европейски държави.

В позицията на българското външно министерство от вторник се посочва, че улиците на София не трябва да се превръщат в "сцена за изява на международния екстремизъм".

"Министерството на външните работи призовава за предприемане на всички необходими действия, в рамките на законоустановения ред, за предотвратяване на провеждането на т. нар. "Луков марш" и през 2023 г.", се казва в съобщението.

Миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова прекрати със заповед провеждането на Луковмарш, но чак след като шествието вече беше преминало по централния булевард "Витоша" в София и продължило до дома на Луков. През 2021 г. парадът за първи път беше забранен, макар и в последния момент - когато участниците вече се бяха събрали.

Позицията на САЩ

В сряда от посолството на САЩ в България приветстваха позицията на българското външно министерство. В публикация във Фейсбук оттам написаха, че застават редом до българското Министерство на външните работи и се противопоставят на провеждането на Луковмарш.

"Ние се присъединяваме към нашите съюзници и партньори от дипломатическата общност, политическите партии и гражданското общество в осъждането на ожесточението и омразата, които маршът представлява. Всички трябва да се обединим, за да противостоим на речта на омразата във всякаква форма, на антисемитизма, дискриминацията и призивите към насилие", написаха от посолството.

Декларация на неправителствени организации

По-рано в понеделник от Организацията на евреите в България "Шалом" и представители на над 10 неправителствени организации съобщиха, че подготвят декларацията с искане за забраната на Луковмарш. Тя предстои да бъде подписана в четвъртък и връчена на няколко държавни институции.

"Вече 20 години езикът на омразата има свое лице и гордо марширува по улиците на София", се казва в декларацията.

В нея се посочва, че въпреки че повод за "Луковмарш" да е отбелязването на паметта на български генерал, истинската цел на шествието е "да извади от забравата на историята" идеите на неонацизма и да ги наложи "като легитимна страна на обществения дебат".

Политическите реакции

Преди това първи с официална позиция по повод евентуалното провеждане на Луковмарш и през 2023 г. излязоха от БСП. На 5 февруари Изпълнителното бюро на партията прие декларация, в която се обяви против шествието.

"Не е нормално в 21 век по улиците на България да шестват фашисти. Не е нормално година след година хората с различни политически убеждения и виждания заедно да протестират срещу провеждането на тази проява, но гласът им никога да не бъде чуван. Не е нормално една държава да толерира този парад на екстремизма, ксенофобията и неонацизма", се казва в декларацията на БСП.

Три дни по-късно "Продължаваме промяната" и "Демократична България" също публикуваха съвместна позиция, в която се противопоставиха на плановете за Луковмарш и призоваха кмета на София Йорданка Фандъкова да не позволи провеждането на шествието. Партиите определиха проявата като профашистка.

"Осъждаме всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир, достойнството на българските граждани и общочовешките ценности", написаха от ПП и ДБ.

"Демократичното настояще и бъдеще на България изключва подобни прояви на ксенофобия и език на омразата", се казва още в позицията им.

Главният прокурор

В началото на февруари главният прокурор Иван Гешев съобщи, че е е обсъдил проблема с Луковмарш с представители на еврейската общност в САЩ. В съобщение на прокуратурата беше посочено, че Гешев е потвърдил ангажимента на българското държавно обвинение да не допуска антидемократични и антисемитски прояви в България като Луковмарш.

Луковмарш се провежда от 2003 г. до 2013 г. без съпротива от страна на властите и среща протести, отправяни единствено от неправителствени организации. От 2014 г. той се провежда въпреки частичните и непостоянни опити да се забрани или ограничи.

През 2022 г. Върховната административна прокуратура сезира Столичната община и МВР заради планираното тогава шествие и поиска те да предприемат съответните мерки за опазването на обществения ред по време на проявата. Тогава кметът на града Йорданка Фандъкова нареди парада да бъде прекратен,но заповедта ѝ дойде едва след като шествието беше приключило.

През 2020 г. маршът не се проведе заради забрана от Столична община. Тя обаче беше обжалвана и съдът я отмени.

Впоследствие прокуратурата поиска заличаването на Българския национален съюз "Еделвайс", който беше организаторът на Луковмарш. Искането беше направено с аргумента за организиране на противоконституционни прояви и за насаждане на език на омразата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG