Връзки за достъпност

Извънредни новини

Луковмарш: Без шествието, само факли и цветя


Традиционните факли в памет на ген. Луков бяха запалени пред дома му в София
Традиционните факли в памет на ген. Луков бяха запалени пред дома му в София

Луковмарш не се проведе за първи път от 2003 г. насам след като беше забранено от общината и полицията. В София бяха запалени само факли пред дома на генерал Христо Луков.

Председателят на Българския национален съюз "Еделвайс" Звездомир Андронов, който е организатор на проявата, обясни пред "Хоризонт", че заради забраните участниците се ограничават само с поднасяне на цветя пред дома на генерала, а обиколката на центъра на София отпада.

Още през април миналата година от Българския национален съюз поискаха да им бъде разрешено шествие, но Столичната община забрани. Последва обжалване и Административният съд в София отмени забраната на общината. През август 2019 г. Столичната община разреши само церемония пред къщата на генерал Луков. За поклонението пред дома на ул. „Тракия“ бяха определени четири часа, но участниците се разотидоха по-рано.

Прокуратурата поиска преди 10-ина дни забрана на организацията БНС-"Еделвайс" за организиране на противоконституционни прояви и за насаждане на език на омразата.

В изявление на посолството на САЩ в София се оценяват усилията на правителството "да се противопостави на т.нар. "Луков марш" и да гарантира общественото спокойствие".

"Ген. Христо Луков е бил поддръжник на нацистите, който е насаждал омраза и несправедливост. Въпреки че посолството напълно подкрепя демократичните принципи на свобода на словото и на сдружаването, ние осъждаме ксенофобията, езика на омразата и провокациите към насилие като противоречащи на основните ценности на съвременното общество", се казва в позицията, разпространена в събота вечер..

По-рано днес в центъра на столицата се проведе разрешено от общината шествие срещу "Луковмарш". Със скандирания "Не на фашизма" и "Не на страха" участниците в него преминаха през центъра на града.

И двете прояви бяха охранявани масирано от полиция и преминаха без инциденти.

В петък германският вестник „Ди Цайт“ съобщи, че полицията е спряла на летището в Дортмунд предполагаеми крайнодесни екстремисти да заминат за София, където да участват в Луковмарш. На девет от тях – осем мъже и една жена, е забранено да напуснат Германия. Причината е, че те са заподозрени, че искат да участват в Луковмарш.

Ген. Луков, е участник в Първата световна война, министър на войната и водач на Съюза на българските национални легиони. Убит е през 1943 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG