Връзки за достъпност

Извънредни новини

София прекрати Луковмарш след като той беше проведен


Луковмарш премина по централните улици в София и стигна до дома на генерал Христо Луков.
Луковмарш премина по централните улици в София и стигна до дома на генерал Христо Луков.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова прекрати провеждането на пронацисткия Луковмарш - шествие, с което ежегодно се почита паметта на ген. Христо Луков (1887-1943). Решението на общината дойде след като шествието вече беше преминало със скандиране по централния булевард "Витоша" в София и продължило до дома на Луков.

Заповедта на столичния кмет идва след съобщение на Върховната административна прокуратура (ВАП), изпратено в ранния следобед. С него се сезират Столичната община и МВР и се апелира те да предприемат съответните мерки за опазването на обществения ред по време на проявата.

Христо Луков е смятан за герой от Първата световна война, който по-късно подкрепя съюза на България с нацистка Германия и ръководи пронацистка организация. През 1943 г. генералът е убит от комунистическа бойна група пред входната врата на дома си.

Луковмарш се провежда от 2003 г. до 2013 г. без съпротива от страна на властите и среща протести, отправяни единствено от неправителствени организации. От 2014 той се провежда въпреки частичните и непостоянни опити да се забрани или ограничи. През 2021 г. той за първи път е забранен, макар и в последния момент - когато участниците вече са се събрали.

В събота по обяд в София имаше протест срещу провеждането на Луковмарш по-късно през деня. В петък шествието беше осъдено от шест леви и десни партии. Същата негативна оценка беше дадена от външно министерство, което в събота беше подкрепено за тази си позиция от посолството на САЩ.

В съообщение на столичната община от събота следобед се казва, че шествието не е било съгласувано.

Йорданка Фандъкова е била уведомена от директора на Столичната дирекция на вътрешните работи, че "в района на НДК се събират представители на организатора и техни привърженици с цел провеждане на заявеното мероприятие". Тогава кметицата е наредила провеждането на мероприятието да се прекрати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG