Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шествие в София поиска отмяна на Луковмарш


Шествие срещу провеждането на Луковмарш в София, 12 февруари 2022 г.
Шествие срещу провеждането на Луковмарш в София, 12 февруари 2022 г.

Противници на Луковмарш преминаха в протестно шествие по софийските улици, като скандираха "Не на омразата!", предаде БТА. По обяд демонстрантите тръгнаха от градината на Централна минерална баня към дирекция "Миграция" на МВР, а след това се насочиха към Съдебната палата.

Протестът се проведе под мотото "Без нацисти по улиците ни". Той е реакция на планирания за по-късно в събота Луковмарш - шествие в памет на ген. Христо Луков, убит от комунистическа бойна група през 1943 г.

Христо Луков е герой от Първата световна война, който по-късно се превръща в поддръжник на съюза на България с нацистка Германия. Преди Втората световна война той ръководи Съюза на българските национални легиони - организация, известна с нацистката си символика и подкрепата си за антисемитското законодателство.

Шествието в негова памет се провежда ежегодно от 2003 г., като завършва с поднасяне на цветя пред дома на Луков. В първите години участниците носят нацистки символи по дрехите и татуировките си. Шествието е с факли по модела на нацистките шествия и маршове в Германия от 30-те години.

Организатор на проявата е крайнодясната организация Български национален съюз (БНС).

Съпротивата срещу провеждането на Луковмарш става по-видима в последните две години, когато отделни партии и личности се обявяват срещу проявата, а столичната община ограничава маршрута на дефилиращите.

Протестното шествие срещу провеждането на Луковмарш, което се състоя в събота по обяд, е организирано от отделни личности, а не от организации. "Не искаме нацистки групи да са част от публичното пространство и техните наративи да бъдат нормализирани и приемани в обществото", каза пред медиите Николай Савов, част от колектива, който организира шествието.

Той добави, че шествието е и проява на солидарност към всички малцинствени групи, жертви на престъпления от омраза, хомофобско насилие, сексизъм, антисемитизъм.

Участници в проявата казаха, че не са съгласни Луковмарш да се представя като патриотично събитие на хора с традиционни ценности и че неонацисти нямат място в обществото и по улиците.

В петък 6 от водещите партии се обявиха срещу провеждането на Луковмарш с различни аргументи. "Продължаваме промяната", "Зелено движение", "Да, България" и БСП осъдиха антисемитизма, неофашизма или дискриминацията. ГЕРБ осъди застрашаването на международния имидж на България и обвини за това новите управляващи. ДПС неоснователно се посочи за единствен участник на контрапротеста срещу Луковмарш.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG