Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неонацистка проява". Защо тази година Луковмарш не беше спрян от властите


Участници в "Луковмарш" през 2016 г.
Участници в "Луковмарш" през 2016 г.

Тазгодишното традиционно шествие в памет на генерал Христо Луков, в което се включват различни националистически фракции, не е отменено и е насрочено за събота. Това става ясно от публикации на организаторите от Български национален съюз.

“Режимът за подобни мероприятия не е разрешителен, а уведомителен и ние сме получили такова още през 2019 г. “, казаха за Свободна Европа от пресцентъра на Столичната община.

Срещу шествието се обявиха и десни, и леви политически партии. С позиции излязоха ГЕРБ, "Демократична България" и БСП. Провеждането на мероприятието обаче беше защитено от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

Шествието в България доби популярност като парад на националистически организации. Миналата година маршът не се проведе, след забрана от Столична община. Тя обаче беше обжалвана и съдът я отмени.

Впоследствие прокуратурата поиска заличаването на Българския национален съюз "Еделвайс" за организиране на противоконституционни прояви и за насаждане на език на омразата.

Редица неправителствени организации от години се обявяват срещу проявата, аргументирайки се с близостта на Съюза на българските национални легиони, чийто водач е бил ген. Луков, с нацистката идеология и историческите връзки на тази организация с нацисткия режим. Проявата привлича в София крайнодесни активисти от различни европейски държави.

“Провеждането на т.нар. Луковмарш е в разрез не само с Конституцията и законите на Република България, но и с ценностите на българското общество - общество, спасило българските евреи от лагерите на смъртта. Убедени сме, че e огромна грешка да допуснем провеждането на шествие в чест на личност и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история през 20-ти век”, написа в декларация Изпълнителното бюро на БСП.

В отговор евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пише, че “позорен акт е да убиеш човек в гръб. От най-позорните. Без съд, без присъда, пред очите на дъщеря му. При това не просто кой да е човек, а български офицер, герой от войните за българско национално обединение”.

“Неонацистките прояви нямат място в една демократична държава”, е позицията на коалиция “Демократична България”. В декларация на формацията се допълва, че “колоните черноризци, шестващи из центъра на София, издигат възгласи в защита на „бялата раса“, искат „от жарта на миналото“ да запалят „пламъка на бъдещето“, тяхната реторика изобилства ненавист и омраза към различните, говори се за „кръв“ и „лов на вещици“. Техни почетни гости са крайнодесни и неонацистки организации от Румъния, Испания, Германия, Австрия, Италия”.

"В едно демократично общество кметът на града няма правомощията да разрешава или забранява нечия идеология. Но има отговорността да заеме позиция, ако едно голямо събиране на хора на публично място води до предпоставки за нарушаване на обществения ред. А "преброяването на българските фашисти", по-известно като "Луковмарш", е точно от тези събирания", е позицията на групата на ГЕРБ-СДС в столичния общински съвет.

Междувременно в края на януари стана ясно, че едно от познатите лица от Луковмарш през годините - Симеон Костадинов е регистрирал своя партия с "националистически и социални възгледи".

В крайна сметка, след забраната от миналата година, която падна в съда, тази година шествието ще се проведе.

Ген. Луков, е участник в Първата световна война, министър на войната и водач на Съюза на българските национални легиони. Убит е през 1943 година

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG