Връзки за достъпност

Извънредни новини

България няма да плати на "Лукойл" за предсрочното прекратяване на концесията на "Росенец"


Министърът на транспорта Георги Гвоздейков
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков

България няма да плати нищо на руската компания "Лукойл" за предсрочното прекратяване на концесионния договор за пристанище "Росенец". Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков в интервю за "Медиапул".

По думите му процесът по прехвърлянето на контрола от терминала „Росенец“ от „Лукойл Нефтохим Бургас“ към „Пристанищна инфраструктура“ върви по график.

Процедурата започна преди два дни, след като преди месец депутатите гласуваха държавата да прекрати концесията на нефтеното пристанище "Росенец" край Бургас, дадена на руската компания "Лукойл". Законодателните промени бяха приети като част от Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия във връзка с действията ѝ в Украйна.

България е единствената страна в ЕС, която получи изключение да внася руски нефт по море още две години, след като през май 2022 г. ЕС наложи петролно ембарго на Русия. Изключението стана възможно със специална дерогация в санкциите срещу Русия, договорена от правителството на Кирил Петков с цел да се гарантира вътрешното потребление.

Предложение за връщането на терминала под контрола на държавата и забрана за даването на концесия на обекти, свързани с транзит на нефт от Русия, беше внесено и през януари от "Демократична България".

Малко след гласуването на промените президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на пристанището. Тя е за срок от 35 години и беше сключена през време на първото правителство на Бойко Борисов през 2011 г.

Според Георги Гвоздейков законът е изцяло съобразен с европейския регламент. "Затова не виждам какво по различно може да отсъди Конституционният съд от това, което е взел като решение парламентът. Очаквам съдът да потвърди решението на Нардното събрание", каза Гвоздейков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG