Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ненормална ситуация". Роскосмос съобщи за проблем с лунната сонда Луна-25 


Кадър от излитането на Луна-25 преди повече от седмица.
Кадър от излитането на Луна-25 преди повече от седмица.

"Ненормална ситуация" е открита по време на маневра на руската сонда Луна-25 преди нейното кацане на Луната. Заради проблема маневрата не е била изпълнена, съобщи руската космическа агенция Роскосмос в събота.

Агенцията допълва, че специалисти анализират ситуацията. Не бяха дадени повече подробности. Кацането на Луната беше планирано за 21 август, но не е ясно дали сондата ще може да спази този график.

Роскосмос съобщи по-рано, че са получени първите резултати от мисията Луна-25 и че те се анализират.

Агенцията публикува и изображения на лунния кратер Зееман, направени от космическия кораб. Кратерът е третият по дълбочина в южното полукълбо на Луната, с размери 190 километра в диаметър и 8 километра дълбочина.

Роскосмос обяви още, че данните, получени досега от сондата, са предоставили информация за химичните елементи в лунната почва и ще улеснят работата на устройства, предназначени за изследване на близката повърхност на Луната.

Луна-25 навлезе в орбитата на Луната на 16 август, като стана първият руски космически кораб, направил това от 1976 г. Русия има за цел да създаде космическа станция на Луната до 2040 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG