Връзки за достъпност

Извънредни новини

Максималният осигурителен доход окончателно стана 3750 лв.


Депутатите от ПП-ДБ Христо Иванов и Кирил Петков на заседание на парламента, 18 декември 2023 г.
Депутатите от ПП-ДБ Христо Иванов и Кирил Петков на заседание на парламента, 18 декември 2023 г.

Депутатите окончателно приеха максималният осигурителен доход да се увеличи от 3400 на 3750 лева. Това се случи по време на извънредното заседание на парламента в понеделник, когато законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. мина на второ четене.

Новината идва, след като миналата седмица бюджетната комисия прие увеличението на второ четене. Това е мярка, предлагана от „Продължаваме промяната“ още от създаването на формацията през 2021 г.

Сега за бюджета на ДОО гласуваха формациите, които подкрепят правителството - „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС. Вотът премина без дебати и само с участието на тези три парламентарни групи, след като опозиционните партии се опитаха да блокират работата на парламента.

Вдигането на максималния осигурителен доход на 3750 лв. е сред основните промени в новия осигурителен бюджет. Най-засегнати от тази промяна се очаква да бъдат работещите в технологичния сектор, тъй като заплатите там са по-високи.

Друга новост в бюджета, която депутатите окончателно приеха, е увеличението на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица до новия размер на минималната работна заплата - 933 лева.

Осигурителният доход на човек е основата, на която се изчислява размерът на осигурителните вноски, които той трябва да внесе в бюджета. Под минималния и над максималния осигурителен доход не се начисляват осигуровки.

В понеделник депутатите приеха окончателно и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той доведе до разделение между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

С гласовете на последните две формации бяха отхвърлени две от предложените промени в бюджета на здравната каса - да се въведат ограничения за сключване на нови договори за медицински дейности, както и обществените поръчки за лекарства да се провеждат централизирано, а не от отделни болници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG