Връзки за достъпност

Извънредни новини

Образователен център "Добро" и Манол Пейков спечелиха наградата на ЕП за европейски гражданин


Евродепутатът Андрей Ковачев връчи почетното отличие на Манол Пейков (вдясно)
Евродепутатът Андрей Ковачев връчи почетното отличие на Манол Пейков (вдясно)

Социалният и образователен проект Образователен център "Добро" на фондация "Фонд Добро" и проектът "Генератори за Украйна" на депутата Манол Пейков получиха наградата на Европейския парламент за европейски гражданин на 2023 г.

Почетните медали бяха връчени в петък на тържествена церемония в Мраморното фоайе на парламента от членовете на националното жури Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) и Цветелина Пенкова (БСП/СиД), в присъствието на украинската посланичка Олеся Илашчук.

Украинската посланичка благодари с прегръдка на Манол Пейков за помощта за страната ѝ
Украинската посланичка благодари с прегръдка на Манол Пейков за помощта за страната ѝ

Наградата е признание на инициативи, които поощряват взаимно разбирателство, трансгранично сътрудничество и ценностите на ЕС и основните права.

Дейността на проекта Образователен център "Добро", осъществен с подкрепата на УНИЦЕФ, .включва адаптация и интеграция на украински и български деца на възраст от 3 до 18 г. Те изучават културата, езика, местните обичаи и традиции. Центърът предоставя психологическа подкрепа и възможност за участие в различни образователни, развиващи умения и спортни занимания.

В проекта "Генератори за Украйна" се включиха повече от 30 000 дарители и благодарение на това болници, училища, социални домове и бомбоубежища в десетки украински населени места бяха спасени от зима без светлина и топлина.

"Благодаря на г-н Пейков и на всички български граждани, които се включиха в инициативата, показвайки, че ние сме част от европейската идентичност и имаме морален компас, който ни води", каза Андрей Ковачев при връчването на наградата.

Самият Манол Пейков благодари за признанието с думите, че не е направил нещо специално.

"Получих наградата от името на хилядите дарители, които се включиха и благодарение на които събрахме над 1,3 млн. лева, превърнати в повече от 500 генератора, които изпратихме в над 130 украински селища през последните 10 месеца", каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Той отбеляза, че за каузата на Украйна в момента вече са събрани над 2 млн. лева, но има събрани средства в помощ на пострадалите след земетресенията в Сирия и Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG