Връзки за достъпност

Извънредни новини

До 50 грама вкъщи. Какво се променя с новия закон за канабиса в Германия


Демонстранти се събират за "Световния ден на марихуаната" с призив за декриминализация на канабиса. Берлин, Германия, 20 април 2023 г.
Демонстранти се събират за "Световния ден на марихуаната" с призив за декриминализация на канабиса. Берлин, Германия, 20 април 2023 г.

Германия разреши употребата на канабис за развлечение. Какво ще се промени?

Германия одобри закон, който позволява пълнолетните да притежават канабис, но в същото време затрудни закупуването му.

След много спорове в Бундестага новият закон беше приет с 407 срещу 226 гласа, а правилата ще влязат в сила от 1 април.

Дебатите за декриминализирането на наркотика в Германия съществуват от години. Притежанието на малки количества канабис и досега се толерираше от органите на реда.

Според опозицията новият закон може да доведе до увеличаване на консумацията му, докато управляващите разчитат, че той ще ограничи търговията на организираните престъпни групи и ще позволи следене на качеството на канабиса за онези, които така или иначе го консумират.

Защо се легализира

Частичната легализация цели да се отстрани неконтролираната търговия на наркотика на черния пазар, съответно да бъдат ограничени източниците на приходи на организираните престъпни групи, както и да може да се следи за качеството на канабиса.

Какво точно ще се промени

След като канабисът бъде изваден от списъка на забранените вещества в Закона за наркотиците, пълнолетните граждани на Германия ще могат да:

  • да носят до 25 грама канабис на обществени места, превишаването с до 5 г се наказва като административно нарушение, а с над 5 г. - с лишаване от свобода до 3 години или глоба;
  • да притежават до 50 грама и до три женски цъфтящи растения (марихуана) на възрастен в домашни условия, в този по-лекото административно наказание се отнася за превишаване с до 10 г;
  • да внасят семена от канабис от държави-членки на Европейския съюз (ЕС) или да ги поръчват онлайн.

Какво се променя за непълнолетните

Хората, които не са навършили 18 г., няма да бъдат преследвани от закона за придобиване, притежаване и отглеждане на канабис, но наркотикът ще остане забранен за тях. Ако полицията установи нарушение, може да информира родителите или да се свърже със социалните служби.

Наказанията за онези, които им продават наркотика, ще станат по-строги. Също така се предвиждат програми за интервенция и превенция за младежите.

Карл Лаутербах, министър на здравеопазването на Германия
Карл Лаутербах, министър на здравеопазването на Германия

Според здравния министър Карл Лаутербах, инициатор на реформите, употребата на наркотици сред младите хора се увеличава от години и досегашният закон не е бил достатъчно ефективен, за да предотврати това.

Къде ще се купува

Първоначално наркотикът ще може да се разпространява чрез клубове за канабис, които могат да имат най-много 500 членове и да предоставят максимум 50 г канабис на месец на всеки от тях.

Първоначалната идея наркотикът да се продава в лицензирани магазини и аптеки беше отхвърлена поради опасенията на ЕС, че това може да доведе до рязко увеличаване на износа на наркотици.

Къде ще се консумира

Консумацията е забранена в радиус от 100 метра около училища, детски градини, детски площадки и обществени спортни съоръжения. Забранява се и пушенето в пешеходните зони между 7 и 20 ч.

Какви са критиките

Симоне Борхардт от опозиционния консервативен ХДС определи закона като "напълно ненужен" и "объркан" и каза, че той пренебрегва предупреждения на лекари, полицаи и психотерапевти.

Консерваторите в опозицията казват, че ако влязат в правителството следващата година, ще отменят изцяло закона.

Според експерти продължителната употреба на канабис може да има определени психологически, социални или физически последствия, но не причинява сериозни мозъчни увреждания, както например алкохолът.

Канабисът е конопено растение, което се използва като суровина от хилядолетия. От женските растения могат да се получат упойващи вещества като марихуана, хашиш и хашишово масло. Канабисът се използва и в медицината за ограничаване на болка, като лекарствата, които го съдържат, не са засегнати в новия закон.

Досега наркотикът попадаше в обхвата на Закона за наркотичните вещества заедно с хероина и други вещества. При притежание на малки количества обаче полицията и прокуратурата често се въздържаха от наказание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG