Връзки за достъпност

Извънредни новини

Григор Станчев, който донесе бронзов медал от Световното първенство за хора с малък ръст


Григор Станчев с бронзовия медал.
Григор Станчев с бронзовия медал.

Григор Станчев стана трети на Световното по плуване за хора с малък ръст в Кьолн. И това далеч не е първото му спортно постижение. Станчев е Човек на деня на Свободна Европа.

20-годишният Григор Станчев е участвал в над 10 републикански и международни състезания за хора с увреждания.

Той е сребърен медалист от международното състезание по адаптирано плуване на кроул 50 м. през 2019 г. в Сърбия. Тогава взема и бронзови медали в дисциплините гръб и бътерфлай.

В неделя Станчев грабна и бронзовия медал на 50 метра бътерфлай на Световното първенство за хора с нисък ръст в Кьолн, Германия.

„Това беше върхът. Поздравиха ме от Германия, от Австралия, от Ирландия. Поздравиха ме, казаха, че го заслужавам, защото и те също знаят колко много обичам плуването”, каза Станчев пред Нова телевизия след състезанието.

В другата дисциплина в която се състезава в неделя - 50 м. кроул, той се класира на пето място. Освен в плуването, Станчев участва в състезанията по тенис на маса и бадминтон на първенството.

Преди заминаването си той казва, че плуването е един от любимите му спортове и няма никакво намерение да се отказва от него. Той плува от седемгодишен.

Григор Станчев (в средата), Илия Цанков (вдясно) и техния мениджър инж. Светослав Чернев.
Григор Станчев (в средата), Илия Цанков (вдясно) и техния мениджър инж. Светослав Чернев.

Въпреки спечеления медал Григор няма намерение да си почива. Предстоят му тренировки. А най-голямата цел, ако има финансиране, е Световното първенство в Австралия след четири години.

“Давам всичко от себе си, конкуренцията ще е жестока, но това няма да ме откаже, ще дам най-доброто от себе си”, казва той пред БГНЕС.

Станчев често пътува по състезания заедно със своя приятел и спортист с малък ръст Илия Цанков, включително и на Световното в Кьолн.

Цанков се състезава в лека атлетика, бадминтон и футбол. Той е на 18 години и е от Монтана, където е ученик. Тренирал е също Жиу-Жицу, Айкидо и Винг-чун.

Приятелства и дискриминация

За двамата спортисти, освен възможност да покажат подготовката си, Световното първенство е и място, на което могат да обменят опит със спортисти от други страни и да разберат как те се справят с предизвикателствата, пред които са изправени хората с малък ръст.

От разговорите си с хора от Германия Цанков е разбрал, че при тях няма толкова много дискриминация. “Като цяло тук в Германия този проблем е по-оправен, отколкото в България. Повече се говори за него и хората се стремят да го отстранят. Докато в България засега това не е нещо, за което правителството и държавата да се борят”, казва Цанков.

Григор Станчев (вдясно), Илия Цанков (ляво) и Светослав Чернев на закриването на първенството.
Григор Станчев (вдясно), Илия Цанков (ляво) и Светослав Чернев на закриването на първенството.

За организирането на участието им на Световното помага президентът на Националната организация на „Малките хора” Светослав Чернев.

Заболяването

Най-честата причина за ниския ръст на хора като Станчев и Цанков са спонтанни генетични мутации, наследени от един или и от двамата родители. Възможно е и да се роди дете с някоя от формите на нисък ръст в семейство с двама родители с обичаен ръст. Също така родители с нисък ръст може да имат дете с нормален ръст.

Други възможни причини са метаболитни или хормонални разстройства в детството, хромозомни аномалии, хипофизни разстройства, които влияят на растежа и метаболизма, проблеми с правилното усвояване на хранителните вещества и бъбречни заболявания, случили се в детска възраст.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG