Връзки за достъпност

Извънредни новини

Старозагорски лекари са отказали да изготвят втората експертиза на Дебора


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Медиците, на които е била възложена комплексна съдебна експертиза по случая с обезобразената 18-годишна жена в Стара Загора, са отказали да я изготвят, съобщи във вторник Районна прокуратура-Стара Загора.

Тя трябва да анализира по-задълбочено нараняванията на пострадалата, както и дали кръвозагубата от тях е била временно опасна за живота ѝ.

Става дума за случая на Дебора Михайлова, която в края на юни влезе в болница със счупен нос, счупена скула, 21 порезни рани, нанесени с макетен нож, и обръсната глава. Първоначалната медицинска експертиза, според която става дума за "лека телесна повреда", доведе до временното освобождаване на обвиняемия по случая Георги Георгиев.

След широко обществено недоволство и протести в цялата страна беше назначена комплексна експертиза в края на юли. В случай че тя установи, че кръвозагубата от раните е била опасна за живота, това ще се счита за средна телесна повреда, каквото е и едното обвинение срещу Георгиев.

Екипът, отказал да направи комплексната експертиза, е от местната окръжна болница УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - същата, в която Дебора първоначално е приета и ѝ е направена първоначалната експертиза.

"С постановление от 29 юли 2023 г. е била назначена съдебномедицинска експертиза с обект на изследване – нараняванията на пострадалата Д.М., на 18 г. Тя е била възложена на екип от съдебни медици от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, гр. Стара Загора", гласи прессъобщението.

"На 31 юли 2023 г. съдебните медици – вещи лица, на които е било възложено изготвянето на експертизата, са депозирали отвод по досъдебното производство", добавят от прокуратурата.

Изготвянето на комплексната съдебномедицинска експертиза е възложено на експерти от друг съдебен район. В нея са включени съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург. С постановление на наблюдаващия прокурор по делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалата.

Експертизите ще бъдат изготвени по досъдебното производство срещу Георгиев за нанасяне на средна телесна повреда. Срещу него се води и второ дело - за заплахи за убийство. Според съобщение на прокуратурата от петък отправените заплахи към Дебора са общо шест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG