Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медицинският хеликоптер с първа мисия в България. Нови два пристигат до края на годината


Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух при първия си тренировъчен полет, март 2024 г.
Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух при първия си тренировъчен полет, март 2024 г.

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух реализира първата си мисия, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването във вторник. Жена е била транспортирана от Шумен във Военномедицинската академия в София от изцяло български екип.

Малко след новината стана ясно, че до края на годината ще пристигнат още два хеликоптера. Единият от тях трябва да пристигне до края на юни. Очаква се те да бъдат базирани в Долна Митрополия и в Сливен.

Тези новини идват, след като от 2020 г. България прави опити да си осигури въздушна медицинска помощ. Първият хеликоптер беше доставен в страната през февруари 2024 г. Преди това България беше единствената страна в Европейския съюз без въздушна медицинска помощ.

Първата осъществена мисия е била от болница до болница. Пациентката, която е в тежко състояние, е транспортирана от многопрофилната болница в Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. Оттам с линейка е транспортирана до Военномедицинската академия.

Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха в 7:30 часа във вторник. Хеликоптерът е излетял в 8:02 часа, в 8:45 спира за презареждане в Горна Оряховица, като в 9:17 часа излита отново. В 9:42 часа хеликоптерът каца в МБАЛ-Шумен, за да транспортира пациентката до София, пише БТА.

Жената, която е транспортирана, е постъпила в болница на 26 май и въпреки оказаното лечение, не се е подобрила, съобщи управителят на болницата в Шумен д-р Димитър Костов. Това е наложило преместването ѝ в по-голямо лечебно заведение.

През 2020 г. започнаха активните опити на България да се сдобие с хеликоптери за спешна медицинска помощ. След няколко отлагания и смени на правителства страната успя да сключи сделка за закупуване на летателни апарати от италианската компания „Леонардо“.

В началото на 2023 г. бяха поръчани шест медицински хеликоптера, като първият и засега единственият от тях се намира в София. Други два се очакват до края на 2024 г., а останалите три хеликоптера ще бъдат доставени поетапно до края на 2026 г.

В страната вече има осем болнични летища, а още пет са в напреднала фаза на регистриране, съобщи транспортното министерство.

Медицинските хеликоптери са необходими при ситуации, които изискват бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от или до трудно достъпни райони. Те могат да се използват и за доставки на кръв, органи и лекарства. До този момент за тези цели се употребяваха военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG