Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Научих си урока". Смелото сърце Мел Гибсън, който изкупи вината си и пак покори Холивуд


 През 2014 г. Мел Гибсън беше удостоен с "Кристален глобус" за цялостно творчество на 49-ия кинофестивал в Карлови Вари. Две години по-късно той връчи наградата на церемонията по закриването на фестивала в Кан.
През 2014 г. Мел Гибсън беше удостоен с "Кристален глобус" за цялостно творчество на 49-ия кинофестивал в Карлови Вари. Две години по-късно той връчи наградата на церемонията по закриването на фестивала в Кан.

Той познава и възхода, и падението. Талантът му го превръща в една от най-големите звезди на Холивуд, но речта на омразата го сваля от този небосклон за цяло десетилетие. Успява да получи прошка със смирение и извинение. И да се завърне пак с талант. Мел Гибсън е Човек на деня на Свободна Европа.

Изиграва едни от емблематичните герои в киното. Продуцира и режисира едни от любимите филми на поколения в цял свят. Това никой не може да му го отнеме. Въпреки някои противоречиви изказвания и неприемливо поведение през годините, за които изкупи вината си.

Сега, когато навършва 68, Мел Гибсън отново е част от световния филмов елит и планира да снима продължение на един от най-обсъжданите филми на всички времена.

"Аз не правя филми за елита и за мен е много важно широката публика в тъмния салон да почувства нещо, когато гледа мое произведение, да реагира. Благодарен съм им за това", казва той пред сайта Deadline.

Мел Колъмсил Джерард Гибсън е роден на 3 януари 1956 г. в Пийкскил, щата Ню Йорк. Той е шестото от единадесет деца на писателя Хътън Гибсън и родената в Ирландия Ан Патриша Рейли. Първото му име идва от катедралата "Сейнт Мел" в родния град на майка му – Лонгфорд, второто също е свързано с ирландски светец.

И баба му по бащина линия – оперна певица, е от ирландски произход, но е родена в Австралия, а дядо му е тютюнев бизнесмен и милионер от южните американски щати.

Когато е на 12 години бащата му получава 145 000 долара (равностойни на 1 220 220 през 2022 г.) по дело за трудова злополука. След това семейството се мести да живее в Сидни, Австралия. Причината е най-големият син в семейството да не бъде призован да се бие във Виетнамската война, която САЩ водят от 1955 г. до 1975 г.

В гимназиалните си години Мел учи в католически колеж. А след това в Националния институт за драматично изкуство в Сидни. Там е приет, след като една от сестрите му подава документите му тайно. В последната си година като студент Гибсън прави филмовия си дебют в нискобюджетния "Summer City" от 1977 г., за който получава едва 400 долара.

Мел Гибсън в Австралия, 1993 г.
Мел Гибсън в Австралия, 1993 г.

След дипломирането си той работи като театрален актьор, но веднага започва и работа по снимките на първия филм от поредицата "Лудия Макс", който излиза през 1979 г. и го прави известен с ролята на Макс Рокатански. Австралийският антиутопичен екшън на режсиьора Джордж Милър се превръща в един най-успешните и популярни научно-фантастични филми на всички времена.

През 1981 г. Гибсън играе една от главните роли във филма за Първата световна война "Галиполи" на режисьора Питър Уиър, за която получава наградата за най-добър актьор на Австралийския филмов институт.

През същата година излиза и продължението на "Лудия Макс", а през 1985 г. – и третата част. Само година по-късно той е първият отличен с наградата на списание People "Най-секси мъж на планетата“.

През 1987 г. Гибсън изгрява и на американския филмов пазар с участието си в първата серия на екшън-комедията „Смъртоносно оръжие“. Филмът на Ричард Донър прави истински бум с над 120 млн. долара печалба при 15 млн. бюджет и е номиниран за наградата "Оскар" за най-добър звук. Успехът на филма за двама детективи, в който Гибсън си партнира с Дани Глоувър, е толкова голям, че следват три продължения между 1989 и 1998 г.

През 1995 г. Гибсън стига истински връх в кариерата си - продуцира, режисира и изпълнява главната роля в историческия епос "Смело сърце", за който получава "Златен глобус" за най-добър режисьор, и пет награди "Оскар" (от 10 номинации) - за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра операторска работа, най-добър звуков монтаж и най-добър грим.

Mel Gibson със статуетките "Оскар" за "Смело сърце"
Mel Gibson със статуетките "Оскар" за "Смело сърце"

Гибсън изиграва емблематичната роля на сър Уилям Уолъс – шотландски рицар от XIII век, който повежда първата война за шотландска независимост срещу английския крал Едуард Първи - Дългокракия.

Гибсън се снима и в още успешни филми като „Теория на конспирацията“, „Маверик“, „Откуп“, "Патриотът", „Какво искат жените“, „Следите“.

През 2004 г. обаче той предизвика истинско сътресение в киното с филма "Страстите Христови", на който също е продуцент и режисьор. Библейската драма, която постигна голям финансов успех, предизвика критични реакции заради противоречивото представяне на Христовото разпване на кръста и обвинения в антиеврейски настроения.

Гибсън, който е вярващ католик трдиционалист, тогава казва, че Светият дух се е вселил в него и е режисирал филма. „Аз просто пренасочвах трафика“, добавя той.

За лентата, в която участва Моника Белучи, той избира двама български актьори – Христо Шопов и Христо Живков, с когото по време на снимките се сближват. Когато миналата година Живков почина на 48 години, Гибсън написа: "Моят скъп приятел Христо загуби своята героична битка с рака. До последния момент той беше изпълнен с надежда и не загуби силата на духа си. Ще ми липсва, но знам, че страданието му е приключило и той има вечно блаженство. Бог да го пази“.

Преди няколко дни по бТВ беше излъчен филм на журналиста Георги Тошев от поредицата „Непознатите“ за Живков. В него Гибсън казва, че има намерение да включи дигитално българския актьор, който изигра ролята на Йоан, в продължението на "Страстите Христови".

"Идеята е великолепна. Надявам се, че технологията ще е достатъчно напреднала, за да е лесно. Знам, че го направиха на Харисън Форд. И аз ще се опитам да го направя, обещах му“, каза Гибсън.

След „Страстите Христови“, през 2006 г. излиза следващият режисьорски проект на Гибсън - приключенският екшън "Апокалипто". Отново с добър касов успех, за него той е критикуван, че не уважава културата на маите.

Падение и пак възход

Всичко това сякаш предшества истинския срив в кариерата и репутацията му, продължил повече от 10 г. Актьорът е обвинен за антисемитски прояви и обидни коментари срещу хомосексуалистите и е осъден условно и на пробация за домашно насилие и шофиране в нетрезво състояние.

Тогава Гибсън признава, че алкохолизмът е бил част от живота на семейството му и самият той е започнал да пие едва на 13 г. Отдава неприемливото си поведение именно на алкохола, проблем, с който се опитва да се справи чрез изолация и лечение години наред. По-късно признава, че в този период е мислел за самоубийство.

През 2011 г., след като за пореден път е спрян да шофира пиян, във Vanity Fair излиза статия, в която се цитира полицейският доклад по случая. Една от репликите срещу униформения, който го задържа, е: "Е..и евреите! Евреите са отговорни за всички войни по света. Вие евреин ли сте?".

По-късно Гибсън поднася две извинения за "подлото" си поведение, казва, че тези думи са "изричани в момент на лудост" и моли да се срещне с еврейски лидери, които да му помогнат да "разпознае подходящия път за изцеление".

След като посещава Анонимните алкохолици и успява да спре да пие той казва за алкохолизма: "Хората наистина се връщат от него и това е чудо".

Заради всички тези прояви обаче той влиза в „черния списък“ на Холивуд и е принуден за няколко години да излезе от киното.

В интервю за "Холивуд рипортър" той казва: "Въпреки че тази история се появява като призрак от време на време, аз се справих с нея, с отговорност, и продължавам да работя върху себе си, за да мога да изкупя вината си за онова, в което съм се забъркал".

Завръща се през 2011 г. с филма „Бобърът“, в който играе с Джоди Фостър, след това се снима и в няколко екшъна.

Получава обаче реабилитация чак през 2016 г., когато отново сяда на режисьорското кресло на филма за Втората световна война в „Hacksaw Ridge“ ("Отказ по съвест"). В него се разказва истинската история на войник, който спасява живота на 75 души, без да изстреля нито един куршум. Лентата оглавява бокс-офис класациите и получава две награди „Оскар“ от общо 6 номинации и номинация за „Златен глобус“ за най-добър филм. След това признание на таланта му той постига "размразяване" на репутацията си. И оттогава не я нарушил отново.

"Мисля, че помъдрях и вече съм различен човек, научих си урока", казва той година по-късно.

Жените и деветте деца

Личният живот на Мел Гибсън също е бурен и противоречив. Ревностен католик, той има само един официален брак и 9 деца. В интервю през 1990 г. казва: „Бог е единственият, който знае колко деца трябва да имаме и ние трябва да сме готови да ги приемем. Човек не може сам да реши кой идва на този свят и кой не".

Мел Гибсън и Оксана Григориева в Мадрид, 2010 г.
Мел Гибсън и Оксана Григориева в Мадрид, 2010 г.

През 1980 г. Гизбсън се жени за Робин Мур, от която има 7 деца - дъщеря, близнаци и четирима синове. Развеждат се през 2009 г. заради проблемите му с алкохола и новата му страст – руската пианистка и певица Оксана Григориева. Още същата година тя ражда дъщеря им Лусия. Връзката им обаче е изпълнена със скандали и година по-късно Григориева го обвинява в домашно насилие. Гибсън получава ограничителна заповед да доближава нея и детето и е осъден на 3 г. пробация и общественополезен труд.

От 2014 г. той живее с 35 години по-младата от него Розалинд Рос, която през 2017 г. роди последното му дете - Ларс Джерард.

Мел Гибсън и Розалин Рос в Лос Анджелис, 2019 г.
Мел Гибсън и Розалин Рос в Лос Анджелис, 2019 г.

Форум

XS
SM
MD
LG