Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не съжалявам за нито един филм". Робърт Де Ниро на 80


Робърт де Ниро получава Почетното сърце за цялостно творчество по време на 22-ия Сараевски филмов фестивал, 12 август 2016
Робърт де Ниро получава Почетното сърце за цялостно творчество по време на 22-ия Сараевски филмов фестивал, 12 август 2016

От страшен мафиот до капризен старец. Той може да бъде всичко това и много повече. С два "Оскар"-а и много номинации той не се смята за легенда. Въпреки това е известен в цял свят като един от най-добрите актьори на всички времена. Робърт Де Ниро става на 80 г. и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той напуска училище, когато е само на 16 години, за да се занимава с актьорско майсторство. И това определено си струва. Пътят му го води от "Кръстникът 2", "Разяреният бик" и "Добри момчета" до "Оскари"-те и много други филмови награди. И макар не всички негови филми да са успешни, той не съжалява за нито един от тях.

Робърт Де Ниро е роден в Ню Йорк на 17 август 1943 г. Майка му и баща му са художници от Гринуич Вилидж. Баща му ги напуска, когато актьорът е само на 2-годишна възраст и той е отгледан от майка си.

Де Ниро напуска училище, за да учи в консерваторията по актьорско майсторство "Стела Адлер". След като участва в няколко пиеси, той се появява в първия си филм - "Сватба", на Брайън Де Палма. Той е заснет през 1963 г., но излиза 6 години по-късно.

Филмът, който му носи признание за актьор, обаче е спортният драматичен "Бий бавно барабана", който излиза през 1973 г. Същата година излиза и "Коварни улици", в който Де Ниро за първи път работи с режисьора Мартин Скорсезе. Това бележи началото на дълго приятелство и 11 съвместни филма, които са високо оценени.

"Коварни улици" печели още нещо на актьора. Франсис Копола, режисьорът на "Кръстникът", е толкова впечатлен от играта на Де Ниро в него, че му предлага да изиграе ролята на сицилианския мафиот Вито Корлеоне в "Кръстникът 2", като прескочи кастингите.

Заради тази своя роля той учи сицилиански - диалект на италианския език, и прекарва цели четири месеца в Сицилия.

Ролята му печели първия му "Оскар" за поддържаща мъжка роля и го прави световноизвестен. Така Робърт Де Ниро и Марлон Брандо стават единствените актьори, които са спечелили "Оскар" за една и съща роля.

Робърт де Ниро и Джо Пеши позират след прожекцията на филма "Имало едно време в Америка", който е номиниран за Златен глобус за най-добра режисура (Серджо Леоне) и най-добра филмова музика (Енио Мориконе)
Робърт де Ниро и Джо Пеши позират след прожекцията на филма "Имало едно време в Америка", който е номиниран за Златен глобус за най-добра режисура (Серджо Леоне) и най-добра филмова музика (Енио Мориконе)

През 1976 г. излиза и филмът "Шофьор на такси", режисиран от Мартин Скорсезе. В него Де Ниро играе изолирания и агресивен Травис Бикъл. За да се подготви за ролята си, в продължение на няколко седмици той кара такси в Ню Йорк.

За нея той получава номинация за "Оскар", а само две години по-късно печели и втори "Оскар" - за най-добър актьор, за образа на боксьора Джейк Ла Мота в "Разяреният бик". За да се превъплъти в образа актьорът качва 23 килограма.

"Ядях, колкото можех. Първите 7 килограма беше забавно, но всяко желание да ядеш колкото поискаш умира след първите 10 килограма", казва той в интервю за The New Yorker през 2018 г.

Една от най-запомнящите се роли на Де Ниро е в криминалния трилър на Майкъл Ман "Жега" (1995 г.), в който играе с Ал Пачино - друг негов вече дългогодишен приятел.

Де Ниро има и комедийна страна. През 2000 г. с негово участие излиза касовият филм "Запознай се с нашите", а по-късно участва и в продълженията - "Запознай ме с вашите" и "Запознай се с малките".

Не всички филми обаче, които Де Ниро някога е правил, са били успешни. По пътя му има и провали, но той никога не се е страхувал от тях.

"Не съжалявам за нито един филм, в който съм участвал, защото е имало причина да го направя. Ако не се е получило, няма смисъл да пилееш времето си в размисли защо и как. Просто преминаваш към следващия проект", казва той в интервю за Bafta Guru през 2008 г.

Той казва, че през годините начинът, по който той подхожда към ролите се е променил.

"За мен това е за добро. Все още се наслаждавам. Когато бях по-млад, обръщах много внимание на неща, на които сега чувствам, че може би трябва да обръщам по-малко внимание", казва той.

Робърт де Ниро и дъщеря му Дрена де Ниро на 20-ите годишни филмови награди на Холивуд в Бевърли Хилс, 2016 г.
Робърт де Ниро и дъщеря му Дрена де Ниро на 20-ите годишни филмови награди на Холивуд в Бевърли Хилс, 2016 г.

В личен план Де Ниро е женен и разведен два пъти. В момента той е във връзка с инструкторката по бойни изкуства Тифани Чен. От нея тази година той посрещна седмото си дете.

Освен като актьор Де Ниро е и режисьор, като дебютът си прави през 1993 г. с филма "История от Бронкс". И въпреки безбройните си награди и световната си известност той остава скромен за успехите си.

"Не се смятам за някаква актьорска легенда, а просто за актьор, който прави всичко възможно с наличното към момента", казва той през 2008 г.

В интервю през 2018 г. той казва, че най-трудният филм, по който е работил наскоро е биографичният криминален филм "Ирландецът", режисиран от Скорсезе. Тогава той е на 75 г., но казва, че няма намерение да се пенсионира.

"Винаги правя нещо. И обичам да съм зает. Какво друго да правя?", казва той.

А през 2023 г. изглежда отговорът му не е променил, защото през октомври очакваме единадесетия му проект със Скорсезе - "Убийците на цветната луна".

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG