Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бъдете отговорни". Бен Афлек, който се поучава от грешките си


Бен Афлек
Бен Афлек

Актьор, режисьор, сценарист, продуцент. С успехи и в покера. Кариерата му обхваща повече от четири десетилетия. Бен Афлек навършва 51 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Талантлив актьор, режисьор, сценарист и продуцент, носител на две награди "Оскар", Бен Афлек носи всички етикети на Холивуд. Кариерата му е низ от светли и тъмни периоди, в които той се бори със зависимостта си от алкохола.

Роденият на 15 август 1972 г. Афлек започва кариерата си на актьор още от дете. Като ученик той посещава часове по театрално изкуство, които го вдъхновяват за актьорска кариера.

Там се запознава с Мат Деймън, с когото споделят една и съща страст към киното и театъра и остават добри приятели. Нещо повече - заедно печелят широко признание и световна слава с "Добрия Уил Хънтинг" (1997), за чийто сценарий получават "Оскар". Така Бен Афлек става най-младият сценарист в историята на наградите на американската филмова академия, спечелил "Оскар".

Двамата с Деймън също така играят във филма на Гас Ван Сант. Работят заедно и до днес и имат обща продуцентска компания.

Следват 15 години без друга номинация и десетки филмови роли и години на подем и спад в кариерата и живота на Афлек. Той на няколко пъти влиза в рехабилитационен център в опит да се отърве от алкохолната зависимост.

"Не е особено здравословно за мен да се вманиачавам в неуспехите – рецидивите – и да се самоубивам", казва Афлек в интервю за "Ню Йорк Таймс" за лечението си от алкохолната зависимост.

"Със сигурност съм правил грешки. Със сигурност съм правил неща, за които съжалявам. Но трябва да се вдигнеш, да се поучиш от това, да научиш още нещо, да се опиташ да продължиш напред", добавя той.

Афлек спокойно говори за алкохолната си зависимост. "Едно от нещата за възстановяването, което мисля, че хората понякога пренебрегват, е фактът, че то насажда определени ценности. Бъдете честни. Бъдете отговорни. Помогнете на други хора. Извинете се, когато грешите", казва той.

През 2007 г. Афлек дебютира и като режисьор, а филмът Gone Baby Gone, на който е и съсценарист, се приема добре от критиката и публиката. Следват криминалната драма The Town (2010) и политическия трилър Argo (2012), като и двата имат критичен и комерсиален успех. За последния Афлек печели наградата BAFTA за най-добър режисьор и "Оскар" за най-добър филм.

Следват още силни главни и поддържащи роли за Афлек - в психологическия трилър Gone Girl (2014), на супергероя Батман във филмите на DC Extended Universe, в трилъра „Счетоводителят“ (2016), драмите The Tender Bar (2021), Clerks III (2022) и Air (2023), последната от които той също и режисира. Афлек е и първият актьор, избран за ролята на Брус Уейн(Батман) от двама различни режисьори.

Сред любопитните факти в биографията на Бен Афлек се нарежда и този, че печели наградата Razzie за най-лоша екранна двойка с колежката си и годеница Дженифър Лопес във филма "Трудна свалка" (2003). Всъщност, Бен Афлек е номиниран общо седем пъти за тази награда, два от които с Дженифър Лопес.

Афлек е и страстен играч на покер. През 2004 г. той печели Калифорнийското щатско първенство по покер, побеждавайки някои от най-добрите играчи в света. Афлек получава доживотна забрана да играе блекджек в казино Hard Rock в Лас Вегас заради уменията си да брои картите.

Бен Афлек е избран за един от 50-те най-красиви хора в света в класацията на списание People.

През 2022 г. Афлек се жени за певицата и актриса Дженифър Лопес. Двамата се сгодяват още през 2002 г., а две години по-късно се разделят. Междувременно Афлек се жени за актрисата Дженифър Гарнър, с която имат 13-годишен брак и три деца.

XS
SM
MD
LG