Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Създава напрежение". Какво ще направят политиците срещу повишените цени на мобилните оператори


Колаж на премиера Николай Денков и председателката на БСП Корнелия Нинова в парламента, 2 февруари 2024 г.
Колаж на премиера Николай Денков и председателката на БСП Корнелия Нинова в парламента, 2 февруари 2024 г.

Правителството ще проведе разговори с ръководствата на мобилните оператори заради повишените цени на техните услуги. Това стана ясно от изказване на премиера Николай Денков в отговор на въпрос на лидерката на БСП Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол в петък.

Според Нинова тази мярка няма да бъде достатъчна, затова БСП ще сезира антимонополната комисия по случая.

Заявките на управляващи и опозиция идват, след като в рамките на няколко дни и трите мобилни оператора в България - Vivacom, Yettel и A1 - обявиха, че ще увеличат месечните си такси.

Това се случва за трета поредна година, като предизвиква недоволството на потребители и води до съмнения за картел - ситуация, при която два или повече конкуренти съгласуват действията си, за да постигнат предимство на един и същ пазар.

През изминалите дни депутатът от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев настоя за промени в законодателството и в регулаторите, за да има по-строг контрол над мобилните оператори.

В петък Корнелия Нинова нарече увеличението на цените неравноправно и попита премиера Денков какви мерки ще предприеме правителството. Денков отговори, че вече са уговорени разговори с мобилните оператори, в които кабинетът ще им обърне внимание, че „това е лоша икономическа практика“.

По думите на Денков увеличаването на цени „създава напрежение“ и самите оператори не са заинтересовани да го поддържат.

Премиерът пое ангажимент подобни разговори да се проведат и с контролните институции, но каза, че с това се изчерпват правомощията на правителството по този казус.

Според Денков контролът на начина, по който мобилните оператори сключват договорите си с потребителите, зависи повече от институции като Комисията за защита на потребителите (КЗП) и омбудсмана. Затова правителството ще говори и с тях с призив да бъдат по-активни.

Омбудсманът Диана Ковачева вече изпрати писмо до министъра на икономиката Богдан Богданов, в което настоява да се направи анализ на нелоялни практики и неравноправни договорни условия в работата на мобилните оператори.

Нинова нарече отговора на Денков „небивалици“ и го обвини в „лобизъм“ в полза на операторите.

„Като не искате да се намесвате, си го кажете директно“, каза Нинова от парламентарната трибуна.

По-късно пред журналисти в Народното събрание тя каза, че „очевидно правителството не иска и не може да предприеме действия“. Лидерката на БСП обяви, че партията ѝ ще внесе сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с въпрос дали когато прилагат еднакви клаузи, операторите не създават пречка пред правилата за свободна конкуренция. От няколко години КЗК е с изтекъл мандат.

Подобен сигнал БСП ще внесе и в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

„Искаме да има държава. Има начини това да бъде спряно и да се променят условията в тези договори“, каза още Нинова.

Мобилните оператори повишават цените си, като се позовават на задължителните за потребителите клаузи в договорите.

В края на 2021 г. КЗП издаде заповед, с която забрани на операторите да увеличават таксите. Тогава те бяха обявили предстоящо повишаване на цените за следващите 2 години - 2022 и 2023 г.

Заповедта за забрана на това намерение беше потвърдена на всички съдебни инстанции. При издаването ѝ министър на икономиката беше Нинова в правителството на ПП, ДБ, БСП и „Има такъв народ“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG