Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията за защита на потребителите забрани на мобилните оператори да повишат цените си


Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова
Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Комисията за защита на потребителите (КЗП) издаде заповед, с която забрани повишаването на цените на услугите на мобилните оператори. Това стана ясно от съобщение на Министерството на икономиката в сряда.

По-рано, през миналата седмица КЗП започна проверка на операторите А1 и „Теленор“, след като те обявиха повишаване на цените си с около 5% за 2022 и 2023 г. Малко по-късно и третият голям телеком „Виваком“ също обяви, че ще индексира цените на услугите си.

Издадената заповед е „с цел да се защитят важни държавни и обществени интереси и да не се допусне накърняване на икономическите интереси на потребителите в ситуация на пандемия и настъпваща икономическа криза с оглед повишаването на цените във всички сектори, касаещи битовите потребители“, пише в съобщението министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Заповедта за забрана се позовава на несъответствие в изчислението на средногодишния индекс, който определя потребителските цени. Той се съобщава от Националния статистически институт (НСИ) и е на база на цените за изминалите две години. В случая индексът за 2022 г. се изчислява на база на цените за 2020 и 2021 г.

Комисията посочва, че вследствие на това индексът за 2022 г. няма как да бъде изчислен, докато не е изминала 2021 г., и по този начин увеличението на цените за две години наведнъж противоречи на договорите, които клиентите са подписали.

Това прави възможно операторите да се съобразят със забраната и да увеличат цените си само за една година напред. Заповедта може да бъде обжалвана.

Малко по-късно от А1 излязоха с официална позиция по решението. Според компанията политическият отпор срещу решението им „е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите“. От оператора твърдят, че нямат диалог с Корнелия Нинова. Според тях никъде в решението на КЗП не е оспорено правото на индексация на цените.

„Тази възможност е залегнала в договорните ни отношения от много години и никога досега не сме я ползвали. Имахме правната възможност да индексираме и миналата година, както и в началото на тази, но не го направихме“, пишат още от А1.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG