Връзки за достъпност

Извънредни новини

99 души в апартамент в "Люлин" и 138 живеещи в полето. МРРБ публикува нови данни за регистрациите преди изборите


Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков
Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков

На близо 73 хиляди адреса в страната са регистрирани 6 и повече пълнолетни граждани, включени в избирателните списъци. Общо на 1697 от тях са регистрирани по над 20 избиратели.

Това сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Те са извлечени от Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) от генерираните за отпечатване на избирателните списъци масиви. Местните избори предстоят на 29 октомври.

Новината идва на фона на информация на МРРБ от вторник за необичайно голям брой регистрации в малки населени места преди изборите - т.нар. "изборен туризъм".

Практиката за промяната на адресна регистрация в месеците преди вот е известна като „изборен туризъм“. Тя е свързана с изискването за уседналост, което означава, че за местния вот право да гласуват имат само избиратели, които имат регистрация в даденото населено място от поне шест месеца т.е. трябва да са го направили до края на април 2023 г.

От публикуваните в четвъртък данни се вижда, че през годините всички регистрации са били допускани от местните власти. Дават се примери с къща във Видин, в която живеят 25 пълнолетни граждани, в Русе – 59, във Варна – 84, в Разлог - 142, в Монтана - 172, в Стамболийски – 652, в Пловдив - 194.

В съобщението на регионалното министерство се отбелязва и любопитния факт, че на ул. "Тунджа" 2 в Горна Оряховица "живеят" 138 избиратели, въпреки че на адреса няма сграда, а поле.

В апартамент в кв. "Сухата река" в София са регистрирани 83 избиратели, а в друг - в кв. "Люлин" живеят 99 избиратели.

Ресорният министър Андрей Цеков е информирал премиера Николай Денков за справката.

Според Закона за гражданската регистрация на един адрес не могат да се регистрират хора, чийто брой надвишава двукратно броя на хората, които обичайно могат да обитават съответното жилище.

Ако жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително, се допуска трикратно надвишаване.

През юли Институтът за развитие на публичната среда съобщи, че между януари и април почти 69 хил. души са сменили регистрацията си по настоящ адрес. За същия период през 2022 г. тези регистрации са били едва 38 683.

От организацията тогава казаха ефектът от "новите гласове" в малките населени места да се намали преди вота, като се назначат проверки във всички общини, в които има ръст на регистрации по настоящ адрес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG