Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мета въвежда платени версии на Инстаграм и Фейсбук в Европа


Илюстрация на логото на Meta на смартфон пред екран с лого на Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus.
Илюстрация на логото на Meta на смартфон пред екран с лого на Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus.

В понеделник Мета (Meta), компанията майка на Фейсбук (Facebook) и Инстаграм (Instagram), съобщи, че ще предложи платена версия на социалните си мрежи в Европа. В нея няма да има рекламно съдържание. Платформата прави това, за да се съобрази с разпоредбите на Европейския съюз (ЕС), пише Ройтерс.

Новите регулации на европейското законодателство ограничават възможността на Мета да персонализира рекламно съдържание за потребителите без тяхното съгласие. Спонсорираното съдържание е основният източник на приходи за компанията.

Месечните абонаментни планове за уеб потребителите в ЕС, Европейската икономическа зона и Швейцария ще струват 9,99 евро (19,54 лв.). За хората, които ползват iOS и Android, цената ще бъде 12,99 евро (25,41 лв.) на месец.

Въпреки платения абонамент потребителите ще могат да изберат и плана, поддържан от реклами, който работи както досега. По този начин компанията се съобразява с новите разпоредби за защита на личните данни, без това да се отрази на рекламния ѝ бизнес.

През юли Мета загуби дело пред Съда на ЕС, свързано със сигурността на личните данни. В него компанията оспорваше решение на Германия от 2019 г., с което беше забранено на компанията да събира данни на потребителите без тяхното съгласие.

В началото на 2023 г. ирландската комисия по защита на личните данни наложи на Мета глоба в размер на 390 млн. евро. Тя забрани на компанията да принуждава европейските потребители да се съгласяват на реклами, персонализирани според активността им в интернет.

След това компанията съобщи, че възнамерява да иска съгласието на потребителите в ЕС, преди да позволява на бизнеса да насочва реклами, за да отговори на променящите се изисквания в региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG