Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природно явление предизвика ярка светлина в небето над България. Става дума за метеор, казват експерти


Снимка от охранителна камера в село Мировяне, област София. Източник: Ройтерс
Снимка от охранителна камера в село Мировяне, област София. Източник: Ройтерс

Природно явление е предизвикало ярката светлина в небето и тътенът, забелязани от хора в няколко области в Западна и Северна България. Това каза в сряда сутринта старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР във Видин, цитиран от БТА.

Той не уточни какво точно е явлението. Информацията, че става дума за природно явление, е постъпила от властите в Румъния, каза още Коцин.

Няма данни за пострадали хора и материални щети в област Видин, каза още директорът на полицията. Има един подаден сигнал – от село Гомотарци, в 21:50 ч., че се е чул силен гръм. На много места в цялата област се е чул тътен.

Хора от няколко области в Западна България съобщиха, че са забелязали светлина в небето и тътен малко преди 22 часа във вторник. Потребители в социалните мрежи публикуваха и кадри, на които се вижда ярка светлина.

Експерти смятат, че става дума за небесно тяло, преминало през атмосферата. До момента няма официална информация дали част от него е достигнала до земята или не.

БТА и други български медии цитираха съобщение на румънските власти, че става дума за “метеорит, който се е взривил във въздуха”.

Пред Нова телевизия физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН каза, че вероятно става въпрос за метеор.

“Като цвят беше жълтеникаво, като взрив – озари небето подобно на мощна мълния”, каза той. “Със сигурност е взрив в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали отломки до земята не е голям. Сигурно и в Румъния ще има огледи, но най-вероятно няма да има щети.”

Между метеор и метеорит има разлика. Тя се състои в това, че метеорът изгаря в атмосферата и не достига до повърхността на земята. Метеоритът, от друга страна, преминава през атмосферата и достига до повърхността на земята, се посочва на сайта на Американския музей за естествена история.

Астрономът от Софийския университет доц. Евгени Овчаров каза пред бТВ, че все още няма информация дали част от обекта е паднала на земята.

“Снощи, докато подготвяхме телескопа, имахме възможност да наблюдаваме този болид”, каза той. “Мисля, че е по-правилно да го наричаме болид, а не метеорит, защото все още няма информация дали някаква част от него е паднала на земята. Ако е паднал, ние го наричаме ярък метеор или болид.”

Подобни явления не са изключение, посочват още експертите.

По думите на доц. Никола Петров от Националната астрономическа обсерватория на БАН всяка година средно около 25 000 - 30 000 космически тела с различни размери навлизат в земната атмосфера.

Голяма част от тях се нагряват от триенето в атмосферата и изгарят, посочи той пред БТА. Други достигат до земната повърхност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG