Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двигатели на български изтребители МиГ-29 ще се ремонтират в Украйна


Изтребители МиГ-29 на парада за 6 май в София.
Изтребители МиГ-29 на парада за 6 май в София.

90% от ремонта на 6 двигателя на МиГ-29 на българските Военновъздушни сили (ВВС) ще бъде извършен в Луцкия ремонтен завод "Мотор" в Украйна. Това става ясно от решението за избор на изпълнител на обществена поръчка на Министерството на отбраната (МО), взето на 16 юни.

Тъй като един изтребител МиГ-29 има два двигателя, това означава, че ще бъдат ремонтирани двигателите на три изтребителя. България разчита само на произведените в СССР МиГ-29 за охрана на въздушното си пространство. Поддръжката им е невъзможна след началото на войната на Русия срещу Украйна.

През февруари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че вероятността България да спре да изпълнява бойно дежурство за охрана на въздушното си пространство е голяма.

Официалният изпълнител на ремонта ще е "ТЕРЕМ – Холдинг" ЕАД, която е собственост на МО. Украинският завод "Мотор" е подизпълнител. Офертата на ТЕРЕМ е за близо 15,5 млн. лв. без мито и ДДС.

Фирмата е избрана, защото офертата ѝ е значително по-ниска от втората компания поканена да участва в търга. Това е полската държавна фирма Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Най-ниската цена, която е била договорена с полската компания е 18.68 млн. лв. без мито и ДДС.

От доклада на комисията, взела решението, се разбира още, че двигателите ще бъдат ремонтирани в Украйна, като ще бъдат транспортирани по суша. Ремонтът ще отнеме до 8 месеца и половина. Гаранцията ще е 100 летателни часа или 12 месеца. Остатъчният междуремонтен срок на служба на двигателите ще е не по-малко от 7 години и половина.

Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, обяви още една обществена поръчка за доставка на 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29, която би оставила във въздуха още 3 изтребителя. Тя е с прогнозна стойност от 22 млн. лв. без ДДС. Единствената компания подала документи по нея отново е ТЕРЕМ. Офертата ще бъде отворена на 27 юни.

До началото на войната поддръжката на МиГ-29 се правеше изключително от руската държавната корпорация РСК МиГ. МО твърдеше, че няма как да се ремонтират другаде, защото руската корпорация държи лицензите.

През 2016 г. тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев сключи споразумение за ремонт на шест двигателя МиГ-29 с Полша, което беше ратифицирано от парламента. Няколко месеца по-късно срещу Ненчев беше внесен обвинителен акт, че причинил вреда на руската компания за над 48,5 млн.лв. Ненчев беше оправдан през 2020 г., след като съдът прие, че в случая няма извършено престъпление.

Си Ен Ен се позова на един от многото изтекли документи от Пентагона и съобщи, че България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29. Българското Министерство на отбраната обаче отрече да е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители на Киев.

От началото на войната Украйна два пъти е искала от България да ѝ даде самолети МиГ-29 и Су-25, се разбра от писмен отговор на министър на отбраната Димитър Стоянов на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 г. и няма да купува т.нар. заместващи самолети, за които лобираше служебният кабинет на Гълъб Донев.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG