Връзки за достъпност

Извънредни новини

Националисти, мотористи и почитатели се събраха в подкрепа на Милена Славова, обвинена в хомофобия


Демонстрация в защита на рок певицата Милена Славова, обвинена заради хомофобски изказвания.
Демонстрация в защита на рок певицата Милена Славова, обвинена заради хомофобски изказвания.

Демонстрация в подкрепа на рок певицата Милена Славова се проведе в сряда пред Съдебната палата и Върховния административен съд (ВАС) в София. Събитието събра представители на националистически организации, мотористи и почитатели на певицата, които блокираха движението по бул. „Александър Стамболийски“.

Поводът е дело за дискриминация спрямо ЛГБТИ общността, заведено срещу Славова преди две години. Тогава певицата изрази хомофобски позиции по повод шествието за правата на ЛГБТ общността София Прайд.

„Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци“, написа Славова във Фейсбук и сподели хомофобско предизборно видео на националистическите партии ВМРО, „Воля“ и НФСБ.

Демонстрацията събра много мотористи, подкрепящи певицата.
Демонстрацията събра много мотористи, подкрепящи певицата.

София Прайд се провежда ежегодно като концерт и мирно шествие за равноправие на хората с различна сексуална ориентация в България.

След думите на Славова ЛГБТ организация „Действие“ се обърна към Комисията за защита от дискриминация (КЗД), но тя реши, че в изказванията на певицата няма дискриминация. След поредица от жалби делото стигна до ВАС, където в сряда се проведе открито заседание.

Сегашното дело не е срещу Славова, а срещу КЗД. Певицата е само подпомагаща страна, а не е съдена, каквато беше първоначалната информация в социалните мрежи.

Демонстрантите, които подкрепиха Славова по време на заседанието във ВАС, носеха плакати с надписи „Не на отнемането на свободата на словото и налагането на противоестествени модели“ и „Внимание! Розови тоги“, видя репортер на Свободна Европа.

Хомофобски плакат от демонстрацията.
Хомофобски плакат от демонстрацията.

Те скандираха „Милена“ и „Невинна“, а някои носеха и тениски с надпис „Милена, с теб сме“.

„Като съдят известен човек, искат да кажат на нас, нормалните хора: „Внимавайте, защото това ви чака“. Да, ама не“, каза една от демонстриращите в подкрепа на Славова.

Като организатори на събитието във Фейсбук бяха посочени няколко националистически страници, сред които „Война и мир“.

Представителите на „Поход за семейството“ изразиха подкрепа за певицата.
Представителите на „Поход за семейството“ изразиха подкрепа за певицата.

На демонстрацията бяха и представители на асоциация „Поход за семейството“, която организира контрашествие на София Прайд в подкрепа на „семейните ценности“.

Съпричастността си към Славова изразиха и редица националистически партии, сред които „Възраждане“ и ВМРО.

Сред събралите се хора в подкрепа на певицата беше също музикантът Васко Кръпката. В пост във Фейсбук той изрази подкрепа за Славова, но подчерта, че не е съгласен с проруските ѝ позиции.

Васко Кръпката също присъстваше на демонстрацията в подкрепа на Милена Славова.
Васко Кръпката също присъстваше на демонстрацията в подкрепа на Милена Славова.

Около час след началото на заседанието Славова излезе пред сградата на ВАС и каза, че решението на съда се очаква след месец. „Аз вярвам в правотата на българския съд и на българската Конституция“, каза още певицата.

Освен демонстрацията, в подкрепа на Славова се разпространява петиция, която вече е подписана от близо 12 хиляди души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG