Връзки за достъпност

Извънредни новини

София Прайд се проведе за 16-и път под проливния дъжд в столицата


Дъждът не спря участниците в 16-ия София Прайд
Дъждът не спря участниците в 16-ия София Прайд

Тази събота в столицата се проведе София Прайд. Събитието се организира за 16-и път като концерт и шествие в защита на правата на ЛГБТ-хората в България.

Шествие за правата на гей-общността се прави в София за първи път през 2008 г. Всеки път Прайдът си има мото, като тази година то е "Нашето семейство ви кани". София Прайд се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет.

"Акцентирахме върху темата за семейството, защото и за нас, ЛГБТИ+ хората, подкрепата от най-близките е безкрайно важна и нужна. За съжаление, много по-често от останалите, ние, нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората, не получаваме приемане и обич у дома, и не срещаме разбирането и подкрепата, за които всеки човек копнее", казват организаторите в позицията си.

Участници в София Прайд 2023
Участници в София Прайд 2023

Тази година Прайдът се провежда на фона на натрупано напрежение и провокации покрай съпътстващата му програма. Миналата събота привърженици на проруската партия "Възраждане" нахлуха в кино "Одеон" и саботираха прожекцията на филма "Близо", част от програмата на София Прайд Филм Фест.

По време на провокацията пред киното е имало полицаи, които да обезпечат мирното и спокойно протичане на събитието, но според очевидци "вместо това се ръкуваха и поздравяваха протестиращите, включително тези с тениски на "Възраждане".

В сряда вечерта в Дома на киното в Пловдив отново групичка привърженици на "Възраждане", начело с депутата от партията Емил Янков, също се опитаха да спрат прожекция на филма „Близо“ - този път част от съпътстващата програма на филми на френски език към фестивала "Франкофоли". Сградата е била охранявана от четирима служители на Областната дирекция на МВР в Пловдив, които не са допуснали ескалация на напрежението, а прожекцията се е провела.

В четвъртък Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна с представители на организационния комитет на София Прайд и ги увери, че ще вземе мерки, за да обезпечи сигурността на събитието.

Въпреки дъждовното време в събота след 16 часа пред Паметника на съветската армия се събраха множество хора, подкрепящи равноправието на хората от ЛГБТ-общността в България. Събитието започна с концерт, на който участват изпълнители от различни музикални жанрове - Роксана, Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, Прея и други.

След 19:30 часа тръгна и шествието на Прайда по софийските улици, в което се включиха хиляди хора.

Участници в София Прайд 2023
Участници в София Прайд 2023

Успоредно с прайда в столицата се проведе и "Шествие за семейството", организирано от сдружение "Род" и Младежки консервативен клуб. Те настояват държавата да приеме решаването на демографския проблем в страната като своя основна политика и цел, съобщи БТА.

Граждани, обявили се в подкрепа на традиционното християнско семейство, се събраха след 14 часа пред църквата "Света Неделя". Шествие от стотици души премина по бул. "Витоша", през бул. „Патриарх Евтимий“ и стигна до храма "Св. Седмочисленици", където завърши също с концерт с участието на Деси Добрева, Веси Бонева, Пламен Мирянов и други.

Групи от хора от различни градове бяха дошли организирано в столицата, за да се включат в похода, но по време на концерта вече се бяха разотивали и пред църквата останаха 100-200 души.

"Шествие за семейството" минава по ул. "Граф Игнатиев" в София
"Шествие за семейството" минава по ул. "Граф Игнатиев" в София

Преди събитието организаторите му обявиха, че то е деполитизирано и на шествието няма да се допускат партийни знамена или политическа агитация. По време на похода по улиците обаче имаше възгласи срещу Прайда, а репортер на Свободна Европа видя група млади мъже, облечени в черно, които се опитват отидат към Паметника на съветската армия. Полицията не ги допусна да преминат в тази посока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG