Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Белият лотос". Как HBO смени сръбски с български актьор заради подкрепа за Путин


В България Милош Бикович стана известен със сръбския сериал за мафията "Южен вятър"
В България Милош Бикович стана известен със сръбския сериал за мафията "Южен вятър"

Почетен гражданин на Русия с медал за принос към руската култура лично от Путин. Одобрил незаконната анексия на украинския Крим. Това е сръбският актьор Милош Бикович, с когото HBO отказа да работи. На негово място беше избран българинът Юлиан Костов. Подкрепя ли Бикович войната на Кремъл? Фактите.

Единият сюжет се развива в луксозен хотел в луксозен курорт, другият - в свят, разделен от войната на Путин. Първият сюжет е измислен, вторият е реалният живот.

Става дума за хитовия сериал "Белият лотос" и новината, че американската телевизионна мрежа Ейч Би О (HBO) е отстранила сърбина Милош Бикович от актьорския екип на третия сезон, чиито снимки започват скоро. Причината – официален протест от украинското външно министерство заради това, че Бикович подкрепя войната, която Русия води в Украйна от почти две години.

На негово място в ролята, която сякаш по ирония е на руснак, ще влезе българинът Юлиан Костов - вече неведнъж участвал в чужди продукции.

36-годишният Бикович, който има руско гражданство и от години се снима в руски филми, обаче отрече обвиненията срещу себе си и каза, че е жертва на "целенасочена кампания", която може да създаде "смущаващ прецедент, засенчващ същността на артистичната свобода".

Поддръжници на актьора, главно от Русия и родната му Сърбия, веднага обявиха в негова защита, че той никога не е правил изказване, с което да заявява подкрепя за действията на руската армия в Украйна. И определиха решението на HBO като безпочвена цензура срещу артист.

Какви са фактите?

овек, който подкрепя геноцида"

Бикович беше отстранен след публикация на външното министерство на Украйна в Туитър.

"Милош Бикович, сръбският актьор, който поддържа Русия от началото на пълномащабната инвазия, сега ще играе главна роля в сериала "Белият лотoс". HBO, не ви ли притеснява да работите с човек, който подкрепя геноцида и нарушава международното право?", се казва в публикацията.

Няма публично известни изказвания на сърбина с руско гражданство, в които той пряко да подкрепя войната на Русия. Той обаче не я е и осъждал, както направиха много известни актьори от цял свят. И не само след началото, а и сега, когато Украйна отправи тези обвинения, довели до обрат в кариерата му.

Вместо това той се обяви само принципно срещу военните конфликти, без да споменава Русия.

"Израснах в разкъсвана от война страна. На 11 години трябваше да прекарвам дни и нощи в убежища, докато моята родина и родният ми град бяха бомбардирани. И никога не бих могъл да пожелая такова опустошение на никого, написа той в Туитър, припомняйки за войната в бивша Югославия (част от която беше Сърбия) през 90-години на миналия век.

"В целия свят има все повече активни конфликти. Всеки е различен. Всеки е съкрушителен. Пожелавам на всички да спрат и да възтържествуват принципите на любовта", добави Бикович.

"В Русия се чувствам като у дома"

Биографията на Бикович обаче говори красноречиво за симпатиите на сръбския актьор. През 2018 г. президентът Путин му връчва медала "Пушкин" за принос към руската култура на официална церемония в Кремъл по случай Деня на народното единство.

„Войната и мирът започват в сърцето и в ума. Руският свят е светът, който ражда духовно осъзнат човек, човек с характер, със съвест и традиционна ценностна система. Тази система се изгражда и защитава на всички фронтове", казва тогава сърбинът в словото си, с което се обръща към „уважаемия Владимир Владимирович“.

Споменатият от Бикович руски свят (руский мир) е понятие, съществувало по времето на царска Русия и възродено от Путин. То означава общество, обединено от руската култура, език, традиции и православна религия. Днес Кремъл го налага като държавна идеология и го използва като инструмент за насърчаване на войната си срещу Украйна, отбелязва Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

През 2021 г.- година преди началото на руската инвазия, сръбският актьор получава още едно признание от Москва - става почетен гражданин на Русия.

Народът на Крим се присъедини към Русия с референдум

Освен това в публикацията на украинското външно министерство са цитирани и няколко изказвания на Бикович в годините, в които той недвусмислено подкрепя външната политика на Кремъл.

Едно от тях е: "Народът на Крим се присъедини към Русия с референдум".

Украинският полуостров беше принудително анексиран от Руската федерация през 2014 г. в противоречие с международното право. Тогава руски войници без отличителни знаци превзеха местния парламент. След това руските власти, които поеха контрола, проведоха т.нар. референдум. И двете действия не се признават за законни от Украйна, ЕС, още много държави и ООН, заради което на Москва бяха наложени санкции.

Скрийншот от неправителствения център за изследване на престъпленията срещу националната сигурност на Украйна "Миротворец", в който за Бикович пише, че е участвал в опитите за легализиране на анексирането на Крим и незаконни дейности на територията му.
Скрийншот от неправителствения център за изследване на престъпленията срещу националната сигурност на Украйна "Миротворец", в който за Бикович пише, че е участвал в опитите за легализиране на анексирането на Крим и незаконни дейности на територията му.

Друго изказване на Бикович е, че "Русия се движи по своя път, който светът възприема като враждебен процес".

Освен това актьорът, който се определя като мост между руската и сръбската култура, казва: "В Русия се чувствам като у дома, възприел съм руските ценности, които резонират с мен".

През 2019 г. Украйна му забранява да влиза на нейна територия заради "заплаха за националната сигурност". Тогава Бикович коментира в Туитър: "Не знам как се казва на украински, но на сръбски имаме поговорка: Един роб (селянин без земя) се разсърди на селото и си... останалото го знаете". Поговорката завършва с… "и си отряза п…са" (на сръбски Naljutio se kmet na selo, odsekao sebi k...c).

Преди това Украйна наложи подобни забрани на френския актьор Жерар Депардийо и американския му колега Стивън Сегал, които също имат руско гражданство и подкрепят политиката на страната.

Един от руските филми, в които Бикович се снима, е "Слънчев удар" на Никита Михалков, който е яростен поддръжник на Путин и военната му политика. Участва и във филми, снимани в Крим след анексията. Някои от руските продукции с негово участие са „Роб” и „Роб 2”, „Лед”, „Балканска граница”, „Гранд”, „Хотел Елеон”, „Магомаев”.

Реакциите на Белград и Москва

След решението на HBO Бикович написа още:

Резултатът е триумф на абсурда и поражението на изкуството

"Днес срещу мен се разгръща целенасочена кампания, която изглежда като външна маневра за влияние върху решения, които могат да създадат смущаващ прецедент, засенчващ същността на артистичната свобода. Резултатът е триумф на абсурда и поражението на изкуството".

Той добави, че неговото участие в сериала не е възможно поради причини извън сферата на изкуството и няма да приеме никакъв говорене, "което се стреми да компрометира моята почтеност".

Асоциацията на драматичните актьори на Сърбия изрази "най-дълбоко съжаление" за решението на НВО. "Тъжно е, че живеем във време, в което е толкова лесно да обвиниш някого, без изобщо да се чуе гласът на обвинения".

Външното министерство в Белград също коментира скандала. В изявлението се казва, че твърдението на Украйна, че Бикович подкрепя геноцида и нарушава международното право "е напълно неоснователно“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че това не е тема на Москва и няма да я коментират: „Това е частна компания, тя наема когото си поиска... Сигурен съм, че Бикович ще има много други интересни предложения“.

HBO ще изплати на Бикович пълния хонорар за участие в сериала, въпреки че няма да участва. Той каза, че ще го дари за благотворителност.

Кой е Юлиан Костов

На негово място беше избран 34-годишният български актьор Юлиан Костов. Премиерата на "Белият лотос" е насрочена за 2025 година, а снимките ще започнат още този месец в Тайланд. Първите два сезона получиха 43 номинации "Еми" и 15 награди.

Роден във Варна, Костов развива кариерата си основно във Великобритания. Той е познат в България с ролите си в "Подстанция Темпъл", "Централа Берлин" и "Аз, вещицата". Участва и в сериала на Netflix "Сянка и кост", където играе руснак, също като ролята, която му е отредена в "Белия лотос".

Юлиян Костов
Юлиян Костов

Специализираният сайт за киноновини Deadline отбелязва, че освен английски и руски, във филмите си Костов говори и испански, италиански, полски и румънски.

Той е партньор на актрисата Мария Бакалова в продуцентската компания Five Oceans. Именно Костов я насочва към кастинга за филма "Борат 2" в Лондон, за който тя беше номинирана за "Оскар".

Двамата участват и продуцират и предстоящия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф", в който се разказва за необичайната акцията на военните в село Царичина в началото на 90-те. Тогава, след твърдения на екстрасенс, войници копаят дупка, за да търсят „съкровището на цар Самуил и извънземен разум “.

През последните две години Костов озвучава видеоигрите CrossfireX и Call of Duty: Modern Warfare III.

Форум

XS
SM
MD
LG