Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и Румъния засилват наблюдението в Черно море след избухването на морска мина


Снимката е илюстративна. На нея се вижда как българските военноморски сили унищожават морска мина в Черно море през юли 2022 г.
Снимката е илюстративна. На нея се вижда как българските военноморски сили унищожават морска мина в Черно море през юли 2022 г.

Не са открити плаващи морски мини край бреговете на Румъния и България на Черно море. Това съобщи във вторник генералният щаб на българските военноморски сили, които извършват засилени проверки в района.

Причината за проучванията им е избухнала в понеделник морска мина близо да румънския курорт Костинещи, който се намира на 30 км от българската граница. Няма пострадали, нито материални щети.

Това не е първият подобен инцидент от началото на войната в Украйна, след агресивната непровокирана инвазия на Русия през февруари 2022 г. Досега румънски водолази са неутрализирали пет морски мини в тази зона.

Българските вoенноморски сили "са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти", съобщава щабът им.

Поддържат се в готовност допълнителни сили и средства за реагиране при получаване на сигнали за наличие на плаващи мини и тяхното обезвреждане, съобщи Министерството на отбраната.

Румънските военноморски сили обхождат района в крайбрежната зона между Констанца и Мангалия с кораб миночистач и военен хеликоптер, за да локализират и обезвредят евентуално втора мина. Втора мина не е открита.

Районът, в който в понеделник избухна морска мина в Румъния, 14 август 2023 г.
Районът, в който в понеделник избухна морска мина в Румъния, 14 август 2023 г.

"Нещата са изключително деликатни и същевременно сериозни поради факта, че за първи път записваме подобна акция на румънска територия в периода, когато военните действия на Русия и Украйна са на няколко километра от нас", каза пред румънската телевизия Антена3 генерал Кристиан Барбу, бивш ректор на Военнотехническата академия.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. румънските военноморски сили систематично проучват Черно море в зоната на военните кораби и самолети.

Във вторник румънският президент Клаус Йоханис каза, че неотдавнашните ескалации близо до териториалните води на Румъния "представляват значителни рискове за сигурността в Черно море". Той присъства на церемонията по повод Деня на военноморските сили в Констанца.

В неделя руски военен кораб спря близо до бреговете на България за принудителна проверка търговски кораб, пътуващ от Турция до Румъния. В края на юли Русия атакува украинско пристанище до границата с Румъния. Украйна изнася зърно и през пристанища на река Дунав. Русия започна да обстрелва украински пристанища непосредствено след като се оттегли от сделката за износ на украинско зърно през Черно море.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG