Връзки за достъпност

Извънредни новини

Младежите на България по волейбол, които върнаха националния отбор сред първите в света


Младежкият национален тим на България по волейбол до 21 години при завръщането си в София.
Младежкият национален тим на България по волейбол до 21 години при завръщането си в София.

Преди две години те станаха втори в света при юношите до 19 години. Сега спечелиха бронзовите медали на световното първенство за младежи до 21 години. Нещо, което не се беше случвало точно от 20 години. Свободна Европа представя младежкия национален отбор по волейбол в рубриката Човек на деня.

През последните дни до тях позираха президентът Румен Радев и спортният министър Димитър Илиев, а медиите ги определят като гордостта на България. Те са момчетата от младежкия национален отбор по волейбол, който спечели третото място на световното първенство в Манама, Бахрейн.

Водени от селекционера си Андреа Буратини, младите волейболисти повториха успеха на звезди като Матей Казийски, Тодор Алексиев и Боян Йорданов отпреди 20 години. През 2003 г. националите до 21 г. също спечелиха бронзовите медали на мондиала в иранската столица Техеран.

Най-големият успех на България в тази възраст обаче остава световната титла от 1991 г. в Кайро, Египет, завоювана от Мартин Стоев, Петър Узунов, Ивайло Стефанов, Евгени Иванов, Николай Иванов и Радослав Арсов.

Третото място на настоящите младежки национали не е нещо непознато за тях на подобен форум. Преди две години, когато те представляваха страната на световното до 19 години в Техеран, те достигнаха до финала, където отстъпиха с 0:3 гейма от Полша, оставайки със сребърните медали.

Сега изгряващата звезда на българския волейбол и капитан на отбора Александър Николов, Лазар Бучков, Георги Татаров, Ивайло Дамянов, Стоил Палев, Георги Митов и резервите Виктор Бодуров, Даниел Павлов и Ерик Стоев спечелиха бронза с 3:0 гейма срещу Аржентина.

Преди това младежкият национален отбор отпадна на полуфиналите от действащия световен шампион Италия, който впоследствие загуби финала от Иран.

"Бронзовият медал от Световното първенство в Бахрейн означава много според мен, защото такава малка държава да се съревновава с най-големите в света. Аз съм много горд от отбора и съм много доволен. Надявам се догодина на европейското, за което се класирахме, да имаме подобен успех", каза капитанът Алекс Николов след срещата си със спортния министър тази седмица.

Александър Николов
Александър Николов

По думите му заедно със съотборниците му от младежкия национален отбор до 21 години са "един от наборите, които сме най-трудолюбиви и най-сплотени като приятели, което в много ключови моменти ни е помагало изключително много за всичките успехи".

Николов вече се присъедини към мъжкия тим на България, който се подготвя за европейското първенство от 28 август до 16 септември. Дворецът на културата и спорта във Варна ще приеме всички мачове от Група В, четири осминафинала и два четвъртфинала.

В първия мач във Варна България приема Испания на 29 август. След това отборът, воден от Пламен Константинов, играе срещу Финландия на 31 август, срещу Украйна на 2 септември, срещу Хърватия на 3 септември и срещу Словения на 5 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG