Връзки за достъпност

Извънредни новини

В София е регистриран първи случай на морбили. Отваря пункт за ваксинация


Столичната регионална здравна инспекция започва кампания за имунизация на деца.
Столичната регионална здравна инспекция започва кампания за имунизация на деца.

В София е регистриран първият случай на морбили в България, съобщи БНР, като цитира Националния център по заразни и паразитни болести.

В същото време Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) започва кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекцията от 8:30 до 17 часа в делничните дни.

Новината идва на фона на заплаха от епидемия в Европа. Наскоро Световната здравна инспекция (СЗО) отчете над 45-кратно увеличение на заболяванията през 2023 г. в сравнение с предходната. В Румъния вече е обявена епидемия.

Случаят в София е потвърден в края на миналата седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола.

Морбили е най-силно заразното инфекциозно заболяване, познато на медицината. Единствената сигурна защита срещу него е ваксината. Тя е въведена през XX век и рязко понижава високата смъртност сред децата в целия свят. СЗО планираше заболяването да бъде изкоренено до 2020 г., вместо това обаче през 2024 г. дори има риск от епидемия.

Причината е недоверие към ваксината, породено от антиваксърските кампании около пандемията от COVID-19, както и от публикация в престижното медицинско списание "Лансет", в която се твърди, че има връзка между имунизацията и аутизма. Няма никакви научни доказателства за това, но много родители отказват да имунизаират децата си.

За да няма епидемия от морбили, ваксинационното покритие на населението трябва да е поне 95%. Общо ваксинираните българи с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола са малко над 92%, а с втора - 87,2%. В България първата доза се поставя след 13-я месец, а втората - на 12-годишна възраст.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG