Връзки за достъпност

Извънредни новини

По-заразно от всичко. Защо светът не успява да изкорени заболяването морбили


Дете получава ваксинация срещу морбили (илюстративна снимка).
Дете получава ваксинация срещу морбили (илюстративна снимка).

Морбили е най-заразното заболяване. Единствената сигурна защита е ваксината. Тя е въведена през XX век и рязко понижава високата смъртност сред децата в целия свят. СЗО планира заболяването да бъде изкоренено до 2020 г. Вместо това, през 2024 г. дори има риск от епидемия. Защо?

Ваксината срещу морбили (дребна шарка) е задължителна и безплатна. Тя се поставя след 13-месечна възраст и е комбинирана срещу морбили, паротит и рубеола. Нужна е и реимунизация на 12-годишна възраст. Това е достатъчно, за да гарантира, че човек няма да се разболее от силно заразното заболяване.

Морбили е едно от заболяванията, за които Световната здравна организация (СЗО) планира поетапно да изкорени в световен мащаб до 2020 г.

В момента обаче случаите на морбили растат лавинообразно. Европа отчита над 45-кратно увеличение през 2023 г. в сравнение с предходната. Справката даде преди дни европейският клон на СЗО, като предупреди, че континентът е заплашен от епидемия.

В България засега няма регистрирани случаи на заболяването, съобщи здравното министерство пред Свободна Европа. Но има риск от разпространение заради непълния обхват с ваксината, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Защо се стигна до "непълен обхват" на ваксиниране?

Какво е морбили

Морбили би могло да убива по 2,6 млн. деца годишно.

Морбили е най-силно заразното инфекциозно заболяване, познато на медицината. То би могло да убива по 2,6 млн. деца годишно, а на милиони би причинило глухота или мозъчни увреждания. Но срещу него има ваксина.

Морбили е вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път, при кашляне, кихане, близък контакт. Източник на заразата е само човек.

Симптомите обикновено се появяват 10–12 дни след заразяването:

  • първоначалните симптоми наподобяват настинка с хрема, кашлица и леко повишена температура;
  • очите се зачервяват и стават чувствителни към светлина;
  • от третия до седмия ден температурата може да достигне до 41°C;
  • червен обрив с продължителност от четири до седем дни започва от лицето и след това се разпространява по цялото тяло;
  • по венците и по вътрешната страна на бузите могат да се появят малки бели петна.

Около 30% от заразените могат да развият усложнения: ушни инфекции, ларингит, диария. Но най-сериозното потенциално усложнение е пневмонията, която е и най-честата причина за смърт, свързана с морбили.

Смъртността е в диапазона 1–3 души на 1 000 случая и е най-висока при деца под пет години.

Около 1 на 1000 заболели развива възпаление на мозъка (енцефалит), което води до трайна неврологична инвалидност при приблизително един от четири случая.

Много рядко от 7 до 10 години след излекуването от морбили, пациентът може да се разболее от т. нар. подостър склерозиращ паненцефалит (SSPE). При това заболяване нервите и мозъчната тъкан дегенерират прогресивно. Симптомите включват промени в личността, постепенно влошаване на психиката, мускулни спазми и други невромускулни симптоми. Не съществува лечение за SSPE и той винаги води до смърт.

Всеки, който не е ваксиниран или не е боледувал, е изложен на риск на всяка възраст. Един човек с морбили може да зарази средно между 12 и 18 неваксинирани.

Има ваксина

Всичко това звучи ужасяващо, но успокоителното е, че има ваксина. Тя гарантира в 99%, че имунизираните няма да се разболеят. Първата ваксина е разрешена за употреба през 1963 г. и след това ваксинацията е разпространена масово.

Ваксината е комбинирана и пази от морбили, паротит и рубеола. Тя е безопасна и има много малко странични ефекти. Съобщени са леки реакции като повишена температура, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране. Някои от ваксинираните развиват неинфекциозен лек обрив, подобен на морбили, обикновено от 7 до 14 дни след ваксинацията, който изчезва за 1 до 3 дни.

За пълна защита са необходими две дози от ваксината. В европейските страни първата доза се прилага между 10 и 18-месечна възраст. Втората доза може да бъде приложена един месец или повече след първата, в съответствие с националната схема за ваксинация.

В България първата доза се поставя след 13-я месец, а втората - на 12-годишна възраст.

През януари Столичната регионална здравна инспекция организира безплатна имунизация срещу морбили, паротит и рубеола - за деца без първи и втори прием на такава ваксина.

Заплаха от епидемия

Преди дни СЗО предупреди, че през 2023 г. в Европа са регистрирани 42 200 случая на морбили, което е почти 45 пъти повече от 2022 г. Има почти 21 000 хоспитализации (20% от заразените) и няколко смъртни случая. Два от всеки пет случая са регистрирани при деца на възраст между една и четири години и само всеки пети е на над 20 години.

Казахстан и Русия са най-засегнатите държави, като във всяка от тях има повече от 10 000 случая. В Румъния е обявена епидемия след рязък скок в заболеваемостта, болниците са препълнени, има 7 смъртни случая.

В Албания са потвърдени 11 случая, съобщи албанският Институт по обществено здраве. В Босна и Херцеговина от началото на годината са потвърдени 52 случая.

Със 183 случая Великобритания е западноевропейската държава, в която възобновяването на болестта е най-очевидно. В някои райони на страната процентът на ваксинираните пада до 81%. Общо над 3,4 млн. деца под 16-годишна възраст са в рисковата група на неваксинираните, отбелязва британският главен здравен инспектор Джени Харис.

Преди пандемията от COVID-19 Европа беше постигнала елиминация на морбили, а възобновяването му се дължи на спада в обхвата на ваксинациите през годините на разпространение на коронавируса.

Антиваксърството дава "резултат"

За да няма епидемия от морбили, ваксинационното покритие на населението трябва да е поне 95%.

През 2022 г. едва 83% от децата по света са получили доза ваксина срещу морбили около първата си година.

През 2022 г. обаче едва 83% от децата по света са получили доза ваксина срещу морбили около първата си година. Това е най-ниският процент от 2008 г. насам, посочва ООН.

СЗО изчислява, че ваксинацията срещу морбили е предотвратила 56 млн. смъртни случая между 2000 и 2021 г., което се смята за най-големия триумф в сферата на общественото здравеопазване.

В България през последните години имунизационният обхват е под прага от 95%. През първите шест месеца на 2023 г. с първи прием на ваксината срещу морбили са обхванати едва 83,6% от децата, показва справка в Националния център по обществено здраве и анализи. С втори прием от подлежащите на задължителна имунизация са едва 48,9% от децата.

Общо ваксинираните българи с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола са малко над 92%, а с втора - 87,2%, казва Ангел Кунчев.

За недоверието към ваксината срещу морбили допринася доклад от 1998 г. година в престижното медицинско списание "Лансет", в който се твърди, че има връзка между имунизацията и аутизма.

Въпреки че ефикасността на ваксините е многократно доказана, докато за връзката с аутизма няма никакви научни доказателства, щетата е налице. Колебанието за имунизациите се натрупва и през 2022 г. смъртните случаи от морбили в световен мащаб достигат 136 хиляди души.

Голямата дезинформация обаче идва с т.нар. антиваксърство покрай COVID-19. Кунчев вижда "абсолютно пряка връзката" между по-ниския процент ваксинирани и дезинформацията за ваксините срещу коронавируса.

По-големият проблем са хиперинформираните интернет майки.
Ангел Кунчев

Той откроява две големи групи, които са трудни за обхват с имунизации. Едната е ромското население, но не заради лошо отношение към ваксините, а заради трудна логистика.

"По-големият проблем са хиперинформираните интернет майки", казва той пред Свободна Европа.

По думите му те са най-податливи на влияния и дезинформации за ваксините, след което започват да се страхуват и колебаят дали да имунизират децата си.

"Някои отлагат, други търсят начини да не извършват имунизации, а това са интелигентни хора, обикновено живеещи в големите градове", казва той.

По думите му "за COVID ваксините се разиграха такива смешни обвинения и страхове, че нямаше как да не повлияе това и на всички останали ваксини".

Кунчев казва още, че спадът на имунизациите е предизвикан от общо недоверие към ваксините и "ако майката е решила, че това е много вредно и страшно, тя не имунизира детето си срещу нищо, не само срещу морбили".

В България отказ от задължителна ваксина става чрез подписване на декларация от родителя при личния лекар.

Не е ясно какъв е броят на децата без имунизации, чиито родители не са отказали официално поставяне на ваксините, а ги отлагат по различни причини или имат договорка с личен лекар ваксините да бъдат отчетени само по документи.

Форум

XS
SM
MD
LG