Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На салата ще те направя". Известен антиваксър остави няколко села без лекар


Венцислав Ангелов в кадър от видеото, което самият той публикува.
Венцислав Ангелов в кадър от видеото, което самият той публикува.

Известен антиваксър нахлува агресивно в лекарски кабинет, където се поставят ваксини. От инцидента са пострадали и лекарят, и атакуващият. Резултатът е, че стотици хора остават без лекарска помощ.

Във вторник в Ново село, община Русе, няма лекар. Няма и за останалите няколко села в района, които се обслужват от д-р Ивайло Иванов. Причината е, че той цял ден ще дава обяснения в полицията, след като в понеделник беше нападнат от антиваксъра Венцислав Ангелов, известен както с разпространяваните от него конспиративни теории, така и с прякора си - Чикагото.

“Докторът ни обслужва от години, изобщо не е заслужил подобно отношение”, каза пред Свободна Европа кметицата на Ново Село Мариела Йорданова.

Зад израза "подобно отношение" всъщност се крие побой. От видео, излъчено на живо във Фейсбук в понеделник, става ясно, че причината за нападението над д-р Иванов е поставена ваксина срещу COVID-19 на пациент с операция на сърцето. Дни по-късно пациентът умира. А смъртта му става повод неговата съпруга и Венци Чикагото да нахлуят в кабинета на доктора, защото според тях именно поставената ваксина е причина за фаталния изход.

За твърдението на Венцислав Ангелов няма доказателства. Във вторник Министерството на здравеопазването съобщи, че "в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход".

Чикагото и битката му срещу ваксините

Научните изследвания, че ваксините намаляват риска от тежко заболяване и смърт от COVID-19, не пречат на Ангелов да поведе "битка срещу ваксините” още преди месеци. Той се включи и в организирания от партия "Възраждане" протест срещу зелените сертификати в София, на който ваксините бяха наричани "експериментална течност".

Чикагото е познат с присъдите си, свързани с наркотици, както и с подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски в т.нар. контрапротести от 2013 г. Тогава хиляди българи протестираха всеки ден и искаха оставката на Орешарски, защото предложи депутата от ДПС Делян Пеевски за директор на ДАНС. Други - като Чикагото - организираха протести срещу протестите.

На парламентарните избори на 4 април Венци-Чикагото беше в коалиция “Българско национално обединение” заедно с още нерегистрираната партия на избягалия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков “Българско лято”.

След това той започна регистрация на партия “Истината и само истината” и заля Русе и София с еднотипни трансперанти. С тях обяви война на “задължителното ваксиниране” в България. Това твърдение не е вярно, защото имунизацията е доброволна. Препаратите, които предпазват хората от тежко заболяване или смърт от коронавирус, Чикагото нарича “ваксини - убийци”. Това също не е вярно.

След като плакатите на Чикагото бяха свалени последователно в Русе и в София, той пренесе кампанията си на живо - в директен сблъсък с лекар, който поставя ваксини.

Какво се случва в Ново село

В този случай не става дума само за вербална, но и за физическа агресия. Действието се развива в понеделник, когато Ангелов и съпругата на починалия пациент - Жечка, влизат в здравната служба на селото и започват да търсят сметка от д-р Ивайло Иванов за поставената ваксина. Ангелов го пита защо му е поставил ваксина Janssen, при положение, че мъжът е със сърдечни операции.

Ангелов започва да крещи и изисква кратката характеристика на ваксината, при което лекарят бута телефона му и казва, че не иска да бъде сниман. Оттам започва спречкване, след което се виждат окървавеният лекар и Ангелов, който също е пострадал. Венци Чикагото пита лекаря защо го бие. В инцидента се намесва и полицията, която започва да снема обяснения от двете страни.

Ангелов се обръща към лекаря с думите:

“На салата ще те направя. Твоето място е в Белене. Ще те убия ти казвам, бе, ей, мършо“.

Реакцията на институциите

По информация на Нова телевизия Венцислав Ангелов е арестуван за 24 часа. Той обаче отрича първи да е проявил агресия към лекаря Ивайло Иванов.

"Той ме удари през телефоните и ми счупи носа. И аз тогава оставих телефоните и тогава виждате какво става. Не го душа, аз го хващам, той продължава да ме налага, смъкваме се на земята, продължава да ме удря и аз му казах да спре", коментира Чикагото пред телевизията.

Д-р Иванов отрича да е упражнил насилие над Ангелов, но засега отказва да коментира случая. БНТ съобщи в понеделник вечерта, че лекарят е пожелал да се консултира с адвокат, преди да застане пред камерата на националната телевизия.

Междувременно Българският лекарски съюз (БЛС) съобщи, че е сезирал прокуратурата по повод нахлуването на Чикагото в кабинета на д-р Иванов. От съсловната организация настояват за "незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия" срещу техния колега.

"БЛС няма да търпи лекари да бъдат унижавани, подлагани на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настоява законът да бъде приложен с цялата му строгост", заявява лекарският съюз в своя официална позиция.

От БЛС уточняват, че ще се ангажират с правната защита на д-р Иванов, както и на "всеки друг лекар, който е подложен на насилие".

Засега от прокуратурата не са коментирали официално случая. След изтичането на първоначалния арест на Венцислав Ангелов, той може да бъде задържан с прокурорско постановление за 72 часа, ако прокуратурата прецени, че трябва да му повдигне обвинение.

Свободна Европа опита да се свърже с Ангелов, но телефонът му е изключен.

Връзка не успяхме да осъществим и с д-р Ивайло Иванов. Кметицата на Ново село Мариела Йорданова обаче даде подробности по случая.

“Докторът се грижи перфектно за нас”

По нейна информация във вторник сутринта д-р Иванов е бил добре - “доколкото може човек да е добре в такава ситуация”.

Жечка цяла сутрин дава интервюта, докато докторът дава обяснения.
Мариела Йорданова, кметица на Ново село

Йорданова каза, че лекарят днес цял ден ще дава обяснения в полицията за случая. Кметицата разказва, че под отговорност е подведен само Чикагото, но не и вдовицата на починалия мъж.

“Тя е снимала с телефона и затова не е арестувана”, коментира Йорданова. И допълни, че Жечка “цяла сутрин дава интервюта, докато докторът дава обяснения”.

“В момента няколко села нямат лекар заради този случай”, каза още кметицата.

По думите ѝ семейството на починалия пациент не е съобщило на доктора колко операции в Германия има мъжът. “Едва ли е починал от ваксината. Аз съм ваксинирана със същия препрат и нищо ми няма. Докторът е много внимателен - обяснява, а и ние си знаем всичко от медиите”, допълва още Йорданова.

По думите ѝ семейството на загиналия мъж от “поне 10 години” живее в Германия. Димо, както се е казвал пациентът, е имал няколко сърдечни операции в чужбина. “Той просто си имаше проблеми със сърцето. Не са казали на доктора за това”, твърди кметицата.

Инцидентът в Ново село не е първият случай на агресия срещу лекари, които поставят ваксини. През септември 2021 г. група антиваксъри се развикаха на лекарски екип във ваксинационен пункт в центъра на Варна. Вербалната агресия тогава принуди лекарите да прекратят имунизирането на хората.

XS
SM
MD
LG