Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия съобщи за атака с дронове срещу Москва и временно затвори летище "Внуково"


Щети по сграда в Москва след предполагаемата атака с дронове
Щети по сграда в Москва след предполагаемата атака с дронове

Русия съобщи за атака с дронове срещу столицата Москва през нощта срещу неделя и временно затвори местното летище “Внуково”.

Руското министерство на отбраната твърди, че един дрон е свален, а други два са се разбили преди да достигнат целите си. Няма независимо потвърждение на тези твърдения.

Русия обвини Украйна за случилото се, но Киев до момента не е коментирал твърденията.

Руските власти съобщават за един ранен човек и материални щети по две сгради вследствие на атаката от нощта на 30 юли.

Това е четвъртият път от началото на месеца, в който се съобщава за атака с дронове срещу руската столица. До момента Украйна, която се отбранява от руска военна агресия от година и половина, не е поела отговорност за нито една атака.

Руското военно министерство съобщи също, че 25 дрона са атакували цели в Крим. Украинският полуостров беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Москва твърди, че всички безпилотни самолети, атакували Крим в нощта срещу неделя, са били унищожени.

Украинската армия съобщи в неделя, че при атака от предишния ден е повреден мост, който свързва полуостров Крим с окупираната от руската армия част на украинската Херсонска област. Руските власти съобщиха за украински ракетни удари срещу маршрути за доставки в района, без да дадат повече подробности.

Руската армия атакува Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава войната се води изцяло на територията на Украйна. Хиляди украински цивилни са убити, а над 6 милиона са принудени да напуснат домовете си.

Преди седмици Украйна започна настъпление срещу руските сили, които са окупирали украински територии. Украинската офанзива отбелязва успехи, но според експерти върви по-бавно от очакваното.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG