Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската контраофанзива върви бавно. Проблем ли е това?


Украински войници стрелят срещу руските сили. Снимката е направена в района на Запорожие на 24 юни
Украински войници стрелят срещу руските сили. Снимката е направена в района на Запорожие на 24 юни

Изминаха повече от шест седмици от дългоочакваната мащабна контраофанзива на Украйна. Надеждите за нея бяха да промени решително хода на 17-месечната руска инвазия. Контраофанзивата обаче се развива бавно, а това притеснява Запада.

След месеци на подготовка контраофанзивата на Украйна върви бавно. Размерът на отвоюваните досега територии е осезаем, но малък. Количеството на доставеното от Запада оборудване, превозни средства и въоръжение, което Украйна е загубила, е значително. Размерът и сложността на руската отбрана в Южна и Източна Украйна са огромни.

Шест седмици след започването на мащабната контраофанзива, за която украинските военни командири се надяват да промени решително хода на руската инвазия, нещата стоят така:

Около 1500 метра отвоювана територия на юг от град Орехов; по-малко от това на юг от Гуляйполе. На юг от град Велика Новосилка в Донецка област напредъкът е по-голям: 8-9 километра са отвоювани от мястото, където се намираше фронтовата линия преди 5 юни. На североизток пък украинските сили си върнаха няколкостотин метра северно и южно от Бахмут.

И така, какво е постигнала Украйна досега?

Краткият отговор е: Не много. Това кара Западът да се притеснява.

"Не е много бързо, но изоставането от графика не е катастрофално", казва британският министър на отбраната Бен Уолъс на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли.

Какво казват експертите на Запад

"Очакваше се да бъде бавно, като се имат предвид всички отбранителни укрепления, които руснаците са изградили", казва Ник Рейнолдс, научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби, британски мозъчен тръст.

Марк Канчън също мисли, че контраофанзивата се движи бавно. Той е пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ, който е старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Канчън казва, че въпреки че вече е минал месец от началото на контраофанзивата, украинците не са преминали през руската отбранителна зона.

"Те трябва да направят това, за да използват всичките си нови бронирани машини и да окупират по-голяма територия", казва той.

Според Дик Берлийн, пенсиониран генерал от холандските военновъздушни сили, руснаците са разполагали с много време, за да създадат окопи и да изградят отбранителни позиции.

"Ако погледнем от гледната точка на Украйна, разбира се, че тя би искала настъплението да приключи за един ден. Но това не е реалистично", казва той.

"Много трудно, много дълго и много, много кърваво"

Последният път, когато Украйна отбеляза големи победи на бойното поле и си върна големи части от територията си, беше през есента.

През зимата и Русия, и Украйна се окопаха. Русия организира половинчати офанзиви в части от Донецка и Луганска област.

Украйна използва това време, за да се подсили армията си с доставени от Запада танкове, бронирани машини, артилерия, ракети и боеприпаси. Същевременно украинските сили преминаха обучения с инструктори от САЩ и НАТО за усвояване на нови тактики на бойното поле.

Някъде около 5 юни, след седмици на сигнали и намеци, украинските командири започнаха новите настъпателни операции. При тях те се съсредоточиха върху три района: около град Орeхов, около град Велика Новосилка и около Бахмут и Соледар.

Украинските войски превзеха редица села южно от Велика Новосилка и завзеха части северно и южно от Бахмут.

В Запорожка област обаче те се сблъскаха с руската месомелачка, както я наричат експертите. Тя представлява пластове от окопи, минни полета, бодлива тел, противотанкова отбрана и огневи съоръжения. Това принуди украинските части да се движат по тесни участъци, което ги направи уязвими за обстрели от руската артилерия.

По време на реч във Вашингтон на 30 юни председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ защити напредъка на Украйна.

"Това, че се развива по-бавно, отколкото хората прогнозираха, изобщо не ме изненадва", казва генерал Марк Мили. "Ще бъде много трудно, много дълго и ще бъде много, много кърваво и никой не бива да си прави илюзии за нищо от това."

"Всяка улица е минирана". Скрити опасности забавят контраофанзивата на Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Въпрос на време?

По-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски отвърна на критиките, че украинските сили не действат достатъчно бързо. Той също така изказа предположение, че западните поддръжници на Украйна, които работят в тясно сътрудничество с украинските командири, може да са причинили забавяне на контраофанзивата.

"Исках нашата контраофанзива да започне много по-рано, защото всички разбраха, че ако тя се забави, по-голяма част от нашата територия ще бъде минирана", каза Зеленски в интервю за CNN на 5 юли.

Може да се наложи Западът да промени очакванията си, казва Берлийн.

"Украинците разполагат с по-добри оръжия, по-добре обучени са, запасите им са по-добри, отколкото преди, но трябва да се предпазим от нереалистични очаквания", казва той. "Руснаците не са глупави. Дори и да загубят много хора, те имат стратегическа дълбочина. И са достатъчно безсърдечни, за да хвърлят много млади руснаци в битката".

Дългогодишна военна доктрина гласи, че всяка отбранителна сила има много по-лесна задача, когато е изправена пред нападателна сила. А пробивът на добре изградени отбранителни позиции се смята за една от най-трудните задачи, с които една армия може да се заеме. За това се изисква специализирано оборудване за прехвърляне на мостове, машини за разминиране, инженери и сапьори.

Както отбеляза британският министър на отбраната Бен Уолъс, Украйна не разполага с много от това.

Украйна "прави това, което би направил всеки друг, който трябва да се придвижва през минни полета към руската отбранителна линия", казва Уолъс според официалната стенограма.

Освен липсата на оборудване и силата на руската отбрана, според някои експерти има и друг фактор, който е от значение. Украинските бригади са преминали бърз курс по тактика и доктрина на бойното поле в стил НАТО. Западните военни обаче се обучават с години.

"Украинските сили все още не са усвоили мащабни операции с комбинирани оръжия", пише Франц-Щефан Гади, бивш старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания в Twitter.

"Неспособността на Украйна да провежда сложни операции с комбинирано въоръжение в голям мащаб влияе много по-силно върху неспособността ѝ да пробие руската отбрана от минните полета", пише Гади.

Факторът Пригожин

Някои експерти посочват още един фактор, който може да повлияе на контранастъплението: Пригожин и продължаващите последици от него. Те включват изчезването на няколко висши руски командири, както и публичната проява на неподчинение на други.

"Винаги има вероятност руснаците да отслабнат, може би заради загубите, а може би и заради нестабилната политика, която се води зад фронта", казва Канчан.

"Надяваме се, че ще видим по-голям пробив, действителен пробив на руските позиции, който ще се развие и ще доведе до деградация на руските сили", казва Берлийн. "Дали това е реалистично? Не бива да подценяваме условията, пред които са изправени украинските сили в момента".

XS
SM
MD
LG