Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва и Киев се обвиняват взаимно в ООН за падналия руски военен самолет


Останки от руския транспортен самолет Ил-76, катастрофирал в сряда край Белгород.
Останки от руския транспортен самолет Ил-76, катастрофирал в сряда край Белгород.

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения за катастрофата на руския транспортен самолет Ил-76 край Белгород в сряда, при която Москва обяви, че са загинали 65 украински военнопленници. Това стана по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък.

Позицията на Москва е, че украинските сили са свалили машината със западно оръжие, докато Киев призова за провеждане на независимо разследване.

"Цялата информация, с която разполагаме, показва, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство", заяви заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

"Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците", отговори украинският заместник постоянен представител в ООН Кристина Хайовишин.

Заместник генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло изтъкна, че световната организация не може да провери твърденията и обстоятелствата около катастрофата, но е ясно, че инцидентът става в условията на руската инвазия в Украйна и бушуваща война.

"Призоваваме всички замесени страни да се въздържат от действия, изявления или обвинения, които могат да разпалят допълнително този опасен конфликт", каза Ди Карло.

Първоначално украинските власти запазиха мълчание след катастрофата в сряда. Впоследствие започнаха да излизат с официални съобщения по случая, но в нито едно от тях не се потвърждава, нито отрича роля на Украйна в свалянето на самолета. Не се коментира и дали на борда е имало или не украински военнопленници.

"Не е възможно". Какви съмнения има около свалянето на руския военен самолет
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG