Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нападателят на датската премиерка е поляк, който е бил под влияние на алкохол и наркотици


Министър-председателката на Дания Мете Фредериксен
Министър-председателката на Дания Мете Фредериксен

Задържаният за нападението над министър-председателката на Дания Мете Фредериксен в петък вечерта е 39-годишен поляк, който нито говори, нито разбира датски език. В момента на инцидента той е бил под влияние на алкохол и наркотици, съобщи местната полиция.

Съдът във Фредериксберг постанови в събота, че мъжът ще остане в ареста поне до 20 юни. По време на заседанието стана ясно, че Фредериксен е била ударена с юмрук в горната част на дясната ръка, което е нарушило равновесието ѝ

"Няма нищо, което да показва политически мотив", каза пред медиите адвокатът на задържания поляк.

Клиентът му твърди, че няма връзка с Дания, но е работил в страната през последните три месеца на 2023 г. и живее под наем в Брьонби. Той няма ясен спомен за случилото се, но казва, че знае коя е Фредериксен и я определя като "много добър министър-председател".

Решението на съдията се основава на изявление на обвиняемия, в което той признава, че знае коя е Фредериксен и каква обществена позиция заема. Предвид факта, че обвиняемият няма връзка с Дания,магистрарите приемат, че съществува риск той да се укрие, ако бъде освободен, съобщи телевизия DR.

"Натъжена и потресена съм от вчерашния инцидент, но иначе съм добре. Засега се нуждая от спокойствие. И за тялото, и за душата. Имам нужда да бъда със семейството си и трябва да бъда за малко самата себе си", коментира в събота Фредериксен.

Редица европейски лидери осъдиха нападението над нея, което се случи само три седмици след като министър-председателят на Словакия Роберт Фицо беше прострелян в родината си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG