Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев осъди изказване на представител на НАТО за отстъпване на територии на Русия в замяна на членство


Знамето на НАТО в Брюксел
Знамето на НАТО в Брюксел

Министерството на външните работи на Украйна и висши служители в Киев осъдиха думи на висш служител на НАТО, който спекулира, че отстъпването на територия на Русия в замяна на членство в НАТО може да бъде начин за прекратяване на войната между двете страни.

През юли страните от НАТО отказаха да вземат решение за покана към Украйна да се присъедини към Алианса след войната или да определят срок за отправяне на покана.

Украинското външно министерство нарече "напълно неприемливи" разговорите за присъединяване на Украйна към НАТО в замяна на отказ от определени територии.

Реакцията на Украйна идва след думите на Стиан Йенсен, ръководител на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред норвежкото издание VG

Според Йенсен един от етапите на края на войната може да бъде отказът на Украйна от част от нейната територия в замяна на членство в Северноатлантическия алианс.

"Винаги сме приемали, че алиансът, подобно на Украйна, не търгува с територии", написа говорителят на външното министерство Олег Николенко във Фейсбук.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, в изява по украинска телевизия нарече коментарите на Йенсен "странна стъпка".

Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е казвал, че условията на всякакви преговори с Русия за прекратяване на окупацията трябва да бъдат формулирани от Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски каза на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, че Киев остава ангажиран с освобождаването на цялата територия на Украйна и никога няма да се съгласи да отстъпи територия като част от мирно споразумение с Москва.

Външният министър Дмитро Кулеба каза по-рано тази година, че "Украйна не приема никакви предложения, които биха довели до загуба на нейни територии или замразяване на конфликта".

Представители на НАТО не са коментирали публично изявленията на Йенсен, но няколко новинарски издания цитират неназовани източници от военния алианс, според които НАТО "напълно подкрепя" суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Мирният план от 10 точки на Зеленски (т.нар. "формула на мира") предвижда, че всякакви преговори в Москва могат да започнат едва след връщането на всички окупирани от Русия територии, включително анексирания Крим, и изтеглянето на руските войски от всички окупирани от тях райони.

Русия отказа да преговаря по "формулата на мира". Москва смята Крим, който анексира през 2014 г., за руска територия. Освен това през октомври 2022 г. Русия обяви, че присъединява украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област. Руските власти се позовават на резултатите от т. нар. референдум, проведен през септември по въпроса за разделяне на територии. Киев и международната общност нарекоха този референдум нелегитимен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG