Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Парите ги има". Защо се увеличават неравенствата между бедни и богати в развиващите се страни


Жени в Етиопия гребат от чувал с жито, раздавано като хуманитарна помощ. Снимката е илюстративна.
Жени в Етиопия гребат от чувал с жито, раздавано като хуманитарна помощ. Снимката е илюстративна.

Неравенството на доходите продължава да расте в повече от половината държави с ниски и средни доходи, които са взели финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Това отбелязва нов анализ на международната асоциация Оксфам, което се бори с бедността по света. Новината идва на фона на започващите в понеделник пролетни срещи на МВФ и СБ.

Информацията показва, че неравенството на доходите расте в 37 страни като Етиопия и Замбия и остава високо в общо 42, сред които Хондурас и Мозамбик. Това прави общо 60% от страните, получаващи помощи или заеми от двете организации.

Председателката на Оксфам във Вашингтон Кейт Доналд каза в понеделник, че борбата с неравенството е приоритет за МВФ и СБ, но "в същото време те подкрепят политики, които вбиват клин между богатите и останалите".

"Това лицемерие на високо ниво трябва да бъде прекратено", допълни тя.

Миналата година Световната банка за пръв път в 80-годишната си история каза, че ще започне борба с икономическите неравенства. Първият тест за това ще бъде отпускането на средства за най-бедните страни по света. Това ще бъде един от приоритетните казуси на пролетните срещи.

Дарителските вноски към Международната асоциация за развитие (IDA) на СБ са на едно и също равнище през последните години. Според президента на СБ Аджай Банга правителствата на страните дарители трябва да направят следващите вноски "най-големите за всички времена".

Държавите с ниски доходи са изправени и пред дългова криза, което прави попълването на IDA още по-спешно.

Според Оксфам страните, които отговарят на изискванията за получаване на помощи от IDA са свръхзадлъжнели и трябва близо половината от дълговете им да бъдат опростени.

"Не можем да се крием зад извинението "не можем да си го позволим". Парите са ги има. Те просто не текат в правилната посока", каза председателката на Оксфам Доналд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG