Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шофьорите в България вече могат да плащат онлайн невръчени фишове


Служители на Пътна полиция на магистрала "Струма"
Служители на Пътна полиция на магистрала "Струма"

Вече е възможно шофьорите да проверят невръчените си фишове и да ги платят онлайн без да ходят в КАТ, съобщи депутатът от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Божидар Божанов.

Това става възможно, след като днес Министерството на вътрешните работи пусна нова версия на електронните си услуги, допълни във Фейсбук бившият министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков.

Новината идва, след като през октомври заработи и друга нова услуга - известие за наложена пътна глоба, което стана възможно през държавната система за сигурно електронно връчване.

Сега вече и фишовете ще могат да се плащат дистанционно. В досегашната версия на е-услугите това можеше да се направи само за връчените фишове. Освен това се изискваше шофьорът да знае серията и номера на фиша. В новата версия проверката може да се прави и по номер на свидетелството за правоуправление и ЕГН-то на водача.

Така потрeбителят ще може да разбере дали има издаден фиш, както и неговите номер и серия. След това да ги нанесе във формата за плащане. Ако това бъде направено в 14-дневен срок, глобата се плаща с 30% отстъпка.

Именно Божидар Божанов, който е IT eксперт, е автор на промените в Закона за движение по пътищата, които бяха подготвени през 2022 г. и приети миналата. Едно от измененията е отпадането на така наречения син талон, който показваше колко точки, които се отнемат при нарушения, има шофьорът. От август хартиеният вариант не е нужен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG