Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Край на режима". Военните в Нигер завзеха властта и отстраниха президента


Говорителят на армията на Нигер полковник Амаду Адрамане говори по националната телевизия в сряда, 26 юли 2023 г.
Говорителят на армията на Нигер полковник Амаду Адрамане говори по националната телевизия в сряда, 26 юли 2023 г.

Армията в Нигер съобщи в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане, предадоха световните агенции.

Новината за военния преврат в африканската страна идва часове след съобщения в сряда, че Базум е бил задържан в президентския дворец.

Обръщението на военните беше прочетено в ефира на националната телевизия от полковник Амаду Абдраман. Той каза, че армията е решила "да сложи край на режима, който познавате, поради влошаващата се ситуация със сигурността и лошото управление".

САЩ настояха за освобождаването на президента Базум. Европейският съюз, ООН, Франция и още държави осъдиха преврата и казаха, че следят събитията със загриженост.

Нигер е бивша френска колония. Страната е разположена южно от Алжир и Либия. Превземането на властта от военните там представлява седмият поред преврат в региона на Западна и Централна Африка от 2020 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Изборът на президента Базум беше първото демократично предаване на властта в държавата, която премина през четири военни преврата след обявяването на независимостта си от Франция през 1960 г.

През последните години Нигер се превърна в основен съюзник на западните сили в борбата с ислямистки организации в региона. Страната също така е и ключов съюзник на Европейския съюз в борбата срещу незаконната миграция от Субсахарска Африка.

По-рано САЩ съобщиха, че от 2012 г. са похарчили около 500 милиона долара за подпомагане на нигерските сили за сигурност. През април Германия каза също така, че ще участва в тригодишна европейска военна мисия за подобряване на способностите на армията на Нигер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG