Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Въпрос на покровител е". Как арестът на продуцента Нико Тупарев напомни за "Осемте джуджета"


Никола Тупарев - Нико (архивна снимка)
Никола Тупарев - Нико (архивна снимка)

Известен продуцент от месеци е обект на медийна атака. Анонимни публикации го свързват дори с поръчка на убийство. Накрая е арестуван само за финансова злоупотреба. Съдът обаче го пуска, защото доказателства няма. Кое е общото между този случай и аферата "Осемте джуджета"?

Успешен телевизионен продуцент влиза в конфликт със свой съдружник. Спорът помежду им ескалира, следват сигнали до различни институции. В един момент срещу продуцента започват да се появяват координирани анонимни публикации в медии с неясна собственост, които го свързват с извършване на престъпления. Това продължава месеци.

На сцената се появява самата прокуратура и продуцентът е арестуван. Случва се точно това, което предварително е написано в анонимни статии. Накрая идва ред на съда, който преценява, че по случая няма никакви доказателства срещу задържания и незабавно го освобождава от ареста.

Този сюжет е свързан с дългогодишния телевизионен продуцент Никола Тупарев - Нико, който беше арестуван в средата на миналата седмица. Последва съобщение на прокуратурата, че е обвинен в присвояване на над 1,4 млн. лв., а след това беше поискан и постоянният му арест. В петък Софийският градски съд го пусна на свобода.

Дори човек да не познава подробностите в този казус, вероятно той лесно би му напомнил на един друг сюжет с участието на прокуратурата, който стана широко известен преди 4 години. Става въпрос за случая "Осемте джуджета", кръстен на бившия едноименен ресторант в София, който издирваният бивш следовател Петьо Петров - Еврото ползваше като офис.

В историята с Тупарев могат да се направят няколко паралела с това, което отдавна знаем за "Осемте джуджета":

  • всичко започва с конфликт между бизнес партньори;
  • има подадени сигнали до МВР и прокуратурата;
  • разследващите се намесват изцяло на едната страна в спора;
  • активна роля има прокурор Димитър Франтишек Петров.

Има и една съществена разлика - случаят с Тупарев е от компетентността на Софийския градски съд, тъй като Специализираният наказателен съд беше закрит. За разлика от аферата "Осемте джуджета", в настоящия казус съдът се намесва значително по-рано.

Преди ден временният главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на действията на подчинения му Петров. Свободна Европа потърси за коментар прокурор Петров по телефона, но не успя да се свърже с него.

Как се стига до намесата на прокуратурата

В основата на конфликта между Тупарев и миноритарния му съдружник му и управител на фирмата "Лайм" ООД Александър Тошев стоят съмнения за престъпна схема и опит за заграбване на бизнеса. Това твърди самият Тупарев, който отдавна е сезирал по случая редица държавни институции, включително прокуратурата и Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) в МВР.

В сигналите си той посочва, че Тошев стои зад схема, която чрез фиктивно получаване и даване на заеми от и на свързани с него лица има за цел да прехвърли на себе си контрола над "Лайм" и други дружества на Тупарев.

Продуцентът твърди още, че щом е разбрал за действията на Тошев и се е възпротивил, е последвало внасяне на фалшифицирани документи в Търговския регистър. Според тях Тупарев продава дяловете си във фирмите "Лайм", "Куба Либре" и "Ен Джей Пропърти" за номиналната им стойност - 5000 лв. В момента той води редица граждански и търговски дела по този повод.

Междувременно Тошев също решава да подаде сигнал срещу Тупарев за длъжностно присвояване на пари от "Лайм". По този сигнал е образувано разследване, което води небезизвестният бивш ръководител на закритата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров. Именно той беше сочен от основния потърпевш от аферата "Осемте джуджета" - асансьорният производител Илия Златанов, като близък до Еврото, който е участвал в кражбата на бизнеса му.

В интернет започват да се появяват анонимни публикации

Докато конфликтът между Тупарев и Тошев се развива и ангажира разследващите органи, в интернет започват да се появяват анонимни публикации срещу продуцента и съпругата му. Основният им източник е сайтът "Народ", чиято собственост е неизвестна, но част от статиите са препечатвани и от други онлайн медии.

През април това издание съобщава, че Тупарев и жена му Екатерина са разпитвани за евентуално поръчителство на убийството на Тошев. През май същият сайт пише, че Комисията за защита на конкуренцията проверява дейността на продуцента, а през юни информира, че той ще бъде арестуван. Последното беше официално потвърдено от МВР и прокуратурата на 27 юни.

Какво е обвинението срещу Нико Тупарев

След ареста на Тупарев стана ясно, че Софийската градска прокуратура (СГП) му е повдигнала обвинение за това, че между 11 март и 16 септември 2020 г. е присвоил от фирмата "Лайм" сумата от 1 441 000 лв. СГП внесе в съда искане за постоянното задържане на обвиняемия.

Мярката за неотклонение на продуцента беше разгледана от Софийския градски съд в петък. По време на заседанието стана ясно, че прокуратурата няма дори минимални доказателства в подкрепа на обвинението. Затова Тупарев беше освободен незабавно от ареста без изобщо да му бъде определена мярка за неотклонение.

От мотивите на съда стана ясно, че по делото липсват доказателства, че обвиняемият е оперирал с банковите сметки на "Лайм". Факт е, че по личната му сметка са постъпили пари от фирмата, но няма данни преводът да е направен от продуцента.

Въпреки това прокурор Петров настоя пред съда поне да определи "домашен арест" на Тупарев, ако прецени, че няма предпоставки за "задържане под стража". Според тезата на обвинението продуцентът е наредил превод от сметки на дружеството в две банки към собствената си банкова сметка, без да е взето решение от общото събрание на съдружниците за разпределяне на печалбата.

Защитникът му Любомир Таков посочи, че клиентът му изобщо не е имал длъжностното качество във фирмата, за да бъде обвиняем за подобно присвояване.

След като излезе от ареста, Тупарев разпространи своя позиция до медиите. В нея посочи, че средства наистина са постъпи по сметката му, но преводът е бил направен от служител на Тошев, упълномощен от самия него.

"Дивидентите са декларирани пред НАП и са отразени в годишния финансов отчет на "Лайм" ООД, подписан от Тошев, с което той де факто валидира като правомерни извършените плащания", подчерта Тупарев.

Неговата теза беше потвърдена и от адвокат Грета Ганева, която все още защитава потърпевшия от "Осемте джуджета" Илия Златанов. Именно Ганева първа съобщи публично, че прокурор по делото на Тупарев е Димитър Франтишек Петров.

Продуцентът не е имал пълномощия да превежда сумите, за които се твърди

Тя разкритикува обвинителя, че не е направил "елементарна проверка" в Търговския регистър, която щеше да установи, че продуцентът "не е имал пълномощия да превежда сумите, за които се твърди".

"Нещо повече, управителят и вече бивш съдружник на Нико е представил в Търговския регистър документи със съмнително съдържание и автентичност, които се оспорват в съда и е сезирана прокуратурата, въз основа на които е станал уж едноличен собственик на капитала, а за да замаже положението после е опитал да направи съдружник съпругата си чрез нейно дружество", написа още Ганева във Фейсбук.

"Целенасочена репресия"

Самият Тупарев определи в публичната си позиция случая като "многопластовата схема" за "овладяване на дружествата и заграбване на имуществото им".

"Очевидно е, дори само на база публично достъпна информация, че обвинението представлява целенасочена репресия, предназначена да ме извади от тези дружества. Още повече, че трайната съдебна практика е категорична, че е недопустимо използването на наказателния процес като средство за решаване на спорове с граждански характер", добави обвиняемият продуцент.

В края на позицията му се казва, че той остава с убеждението, че "институциите или поне някои техни представители продължават да действат като бухалки и да обслужват престъпни схеми".

"Ако тази практика не бъде изкоренена, всеки легален частен бизнес може да е следващият. Въпрос на покровител е", завършва отвореното писмо на Тупарев до медиите.

Междувременно бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова също коментира случая през уикенда. Тя отбеляза пред БНР, че "именно наличието на независим съд, а не на Специализирания съд, както беше при "Осемте джуджета", даде възможност бързо да се установят несъстоятелните действия на прокуратурата".

Тя даде разследването срещу Тупарев и като пример в подкрепа на тезата на коалицията ѝ "Продължаваме промяната - Демократична България", че съдебната реформа трябва да продължи с приемане на нов Закона за съдебната власт.

Проектът, внесен от правителството на Николай Денков обаче беше остро разкритикуван от екипа на Сарафов. А бившата му заместничка Мария Павлова стана служебен правосъден министър и удължи срока за публично обсъждане на предложения нов закон. Павлова е номинирана да остане на поста си и в проектокабинета на Росен Желязков от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG